fredag 15. mars 2013

Skal vi leke butikk?


I en kronikk kalt "Ta faget tilbake" oppfordrer ti leger kolleger over hele landet til å vise sin motstand mot regjeringas sykehuspolitikk"

"Hevder sykehus leker butikk"
Fra artikkelen sakser vi følgende:
"Legene mener dagens system fører til at sykehusene tvinges til "å leke butikk" i stedet for å konsentrere seg om å behandle pasienter.

Internfakturering benyttes hele tiden, og dette er et spill mellom ulike avdelnger for å suge til seg mest mulig av potten.  Det går utover pasientene fordi det brukes mye tid på papirarbeid."

Jo da, jeg har nevnt det før, og hisset meg ganske så opp! Hvordan i all verden kan noen (les: De rødgrønne) tro og mene at et helsevesen skal drives som en næring? Jeg har sagt det før, og jeg gjentar det så gjerne, med store bokstaver: SYKEHUS SKAL IKKE TJENE PENGER, DE SKAL BRUKE PENGER! Men for all del, jeg ser også nå at ettersom administrasjonen (!!) er omtrent like stor som helsepersonell i helsevesenet så må man kanskje passe på at ikke de bevilgede penger forsvinner i konsulentenes lommer - noe som ofte skjer i stat og kommune.

Vår sittende regjering leker butikk, ikke bare med helsevesenet, men også med de fleste andre vesener i samfunnet vårt, jernbanevesenet, politivesenet, forsvarsvesenet, kulturvesen, skolevesen osv. Leke butikk? Ja det gjorde vi vel alle som barn. Det var stor stas. Veldig synd at de som sitter med makta ikke har vokst fra det enda! Det er på tide å finne bestyrelser som ikke har dette barnslige komplekset at det å drive næring, som Røkke & Co er det største som kan skje i en karriere og et liv. Det å sitte i et styre, det å være VIKTIG!! Det er stort. Tror de. Og ja det gir vel både status, pensjon og fallskjermer.

Legene vil også forby internfakturering. Jeg er virkelig imponert over legene her. De har kunnskap utover sitt fag, egentlig burde de ikke ha greie på internfakturering, men de har da så inderlig rett. Internfakturering er bare tull og fjas. Som tidligere og nå pensjonert autorisert regnskapsfører er jeg så inderlig enig. Internfaktureringen sidestiller jeg med ønsket om å sitte i flest mulig styrer uten å ha det minste peiling på hva de driver på med. Vet dere at mange av dem som sitter i viktige styrer i Norge ikke en gang forstår å lese et vanlig regnskap? Og i følge legene så har de ikke peiling på drift av sykehus heller………

Jeg klipper litt mer fra denne artikkelen:

”Mer makt til legene
For å rette opp i det de mener er alvorlige feil, krever artikkelforfatterne en rekke radikale endringer. Kort sagt vil de ta store deler av makta fra byråkratene og politikerne og gi den til legene og helsearbeiderne.

Legene vil blant annet fjerne helseforetakene, få en tilstedeværende ledelse på alle lokalsykehus, erstatte byråkrater med fagfolk i styrene, fjerne ISF og forby internfakturering i helsetjenesten.

Tilliten til dem som bestemmer over sykehusene er sjokkerende lav.
– Sykehusstyrene består stort sett av folk som ikke har helsefaglig bakgrunn, det er inkompetansen som styrer samfunnets mest kompliserte bedrift. Vi har ikke tilllit til et styre som ikke vet hva vi styrer med, sier overlege ved Sørlandet sykehus i Arendal, Egil Hagen.”

Kan vi, pasienter og vanlige mennesker hjelpe til her? Støhre var intervjuet i nyhetene i går kveld, om denne saken. Han var selvfølgelig enig i noe, og uenig i noe. Typisk politikerprat, konklusjonen på innslaget med ham var null, det gav ingenting……det var faktisk flaut.

Det legene snakker om her, gjelder dessverre på mange plan i samfunnet, også i regjeringen. Hvor har det blitt av fagkunnskapen? Hvordan kan man ha en helseminister som ikke har greie på helsevesen? En forsvarsminister som ingen anelse har om forsvar? En justisminister som ikke aner hva jus er?  Jeg føler at jeg MÅ gjenta en ganske vesentlig påstand fra legene:  Det er inkompetansen som styrer samfunnets mest kompliserte bedrift!  Det er en sterk påstand, og jeg tror på den.  Det er skammelig at våre politikere ikke tror på den!

Jeg har en viss følelse av at jeg gjentar meg selv…………nå er jeg glad for å lese at legene stiller opp, og de, sammen med resten av helsepersonellet er den gruppen som virkelig vet hva de snakker om.  Hva kan VI bidra med?


Artikkelen i sin helthet finner du HER

3 kommentarer:

 1. reiser meg opp og klapper for deg. Du er så bra! du tør sloss - og jeg heier alt jeg kan! stå på, jeg er rett bak deg:) det er så mye som burde forandres og så få som tør/gidder/ønsker eller orker fronte noe som helst. Hurra for at du deler tankene dine. De er viktige og i mine øyne veldig riktige!
  Støtter deg.

  mvh og ønsker om en god helg
  renate

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Renate, ja så du er her fremdeles? Du er jo selv i helsevesenet, så du vet vel akkurat hva det er snakk om her.....Av og til lurer jeg på om kanskje også politikerne blir lurt, lurt av disse direktørene, økonomene og styrene. Kanskje det er slik det er? Det er ihvertfall noe som er helt galt.

   Slett
 2. Jeg er også i helsevesenet, og jeg kunne ikke vært mer enig med både deg og legene. Det er ikke meningen at sykehus skal tjene penger, men sånn som systemet er lagt opp får man jo penger fra staten for å behandle pasienter, og noen pasienter er lønnsomme, og andre ikke. Dermed blir det prioriteringer innenfor helsevesenet, siden man vil behandle lønnsomme pasienter (dessverre). At sykdommer kan ha store konsekvenser for den det gjelder havner dessverre i bakleksa.

  Håper du får en riktig flott helg!

  SvarSlett