søndag 17. august 2014

Det er lenge siden......

Det er veldig lenge siden vi giftet oss, 49 år!  Vi feiret 49 års bryllupsdag for noen dager siden.  Det satte mange tanker i sving.
Vi møttes på Thor R Kvales handelskole i Kristiansand.  Jeg var hos min søster, passet min lille niese om dagen og gikk på handelskole om kvelden.  På denne skolen gikk det også en kjekk kar fra Karmøy, og det ble jo oss to etterhvert.  Ganske raskt faktisk.  Vi møttes på skolen i september, forlovet oss i april året etter og giftet oss i august, dvs det var ikke gått ett år siden vi møttes første gang.  Ganske heftig?   Jo da, vi ble veldig advart, men nå har vi da vært gift i 49 år!!

Ettersom jeg så vidt var fyllt 18 år så måtte det tillatelse til, fra foreldre for å gifte seg.  Myndighetsalderen den gangen i 1965 var 21 år. Vi reiste nordover til Mosjøen med den knøttlille bilen og telt for å få denne underskriften fra han far selv, og den satt langt inne.  Ja i dag kan jeg jo forstå det, jeg var jo ikke myndig, og vi hadde ikke kjent hverandre ett år engang.

Vi giftet oss i Kristiansand Domkirke. Der er det plass til 1600 personer, tror jeg, og vi var da fire + presten.  Det var slik at våre familier ville vel at vi skulle ha bryllup på hjemplassen, dvs Mosjøen, eller Karmøy.  Vi valgte da faktisk å hoppe over alt det vanlige og giftet oss "for oss selv" med bare forlovere til stede.  Vielsen var veldig morsom, vi fikk fullstendig latterkrampe, det var noe rumling i en mage som gav gjenklang i det store kirkerommet som var helt tomt for anledningen.  Feiringen foregikk på Mølla Restaurant, fremdeles med bare oss fire og vi hadde en trivelig kveld.

Etter noen dager som nygift pakket vi våre eiendeler, det var ikke så veldig mange, og reiste til Stavanger.  Der skulle gubben begynne på skole, og vi håpet jo selvfølgelig å få et sted å bo. med en gang!!  For en galskap........ jo vel, hadde vi ikke fått husrom samme dagen så hadde vi vel reist over fjorden til svigerforeldre på Karmøy.  Vi fikk leilighet samme dag, helt utrolig, men det gjorde vi. Leilighet ja, samboere var et ukjent begrep den gangen.  Ingen ugifte par fikk kjøpt seg noen leilighet i borettslag.  De fikk vel knapt leie privat heller.  Forresten så var det vel ingen ugifte par som bodde sammen den gangen.

Allerede fra starten av skilte vi oss vel ganske ut fra alle andre.  Vi giftet oss  utradisjonelt og det tok faktisk 10 måneder før den første ungen dukket opp også.  Det vanlige på den tiden var jo at alle førstefødte ble båret i kun 6 mnd!!!

Vi bodde på loftet her, det var bare ett rom og kjøkken men helt fint for oss to.
Vi bodde ikke akkurat midt i Stavanger. Viste på Jæren het det der vi havnet, litt utenfor selve byen. Vi bodde der helt til vi flyttet til Karmøy og Skudeneshavn i februar 1966.  Min svigerfar druknet, han falt overbord fra båten sin mellom Stavanger og Karmøy og han har aldri blitt funnet.  Jeg var gravid, gubben gikk på skole, og av forskjellige grunner så flyttet vi til min svigermor og bodde der til høsten da vi returnerte til Stavanger og skolegang igjen. bildet til venstre er fra stua vår i vårt første hjem.  Det radiobordet har vi forresten enda i bruk.

Vår førstefødte ble født på et privat fødehjem i Haugesund.  Det var Røde Kors som eide dette.  Der måtte man framlegge vielsesattest for å slippe inn, jo da det er helt sant.  Ikke noe skamløst der i gården på den tiden.  Det var et nydelig sted å føde barn på.  Gubben fikk være der omtrent hele tiden, og det var ikke vanlig på seksti-tallet..  Oppholdet var på en hel uke, og det var omtrent hotellstandard.  Det var ikke noe problem å komme hjem med en liten baby.  Min hobby i alle år hadde vært å passe barn, så jeg var veldig godt "utdannet" bleieskifter".  Gubben var yngst i sin familie og hadde praktisert barnestell på sine nevøer og nieser, så utdannelsen vår var i orden.


Facebook var virkelig med på feiringen vår av 49-årsdagen, det er nye tider nå.  Det minnet meg om gamle dager og jeg måtte hente ned en bok vi fikk da vi forlovet oss, Bryllupsboken het den. Jeg fant mye rart og artig der som jeg skal komme tilbake til etterhvert.

I Bryllupsboken kunne vi lese om mangt og mye, hvordan samfunnet fungerte rundt oss, reklame for diverse nyttige ting, ordensregler i samfunnet, kleskoder, barnestell. I det hele tatt, mye nyttig, den gangen, og aldeles ubrukelig i dag.......Her står bl a: " Damer bør ikke vise seg ute blant folk med krøllnåler eller ruller i håret - selv ikke i melkebutikken på hjørnet, ikke bruke høyhælte sko og stivpyntet bluse til lange bukser eller la utbrukt selskapstøy tilbringe sine siste dager på kontoret eller til husstell!"

Det verste som står i den boken er vel noe jeg har tenkt på mange ganger siden, og det er om håndteringen av nyfødte.  Jeg siterer her fra Bryllupsboken:  " Barnet blir ikke lagt til brystet før ca 12 timer etter fødselen.  Både mor og barn trenger hvile."  Sitat slutt.  I dag er det det første som skjer at barnet blir lagt til brystet!!  Den gangen, på sekstitallet var Morsmelkerstatningen en ganske vanlig vare i handlekurven.Det var veldig veldig mange mødre som fikk ødelagt ammingen sin på den måten der. Retten til permisjon fantes, 6 uker før og 6 uker etter nedkomsten, som det står i min bok.........Det var ikke lenge.  Men så var det jo ikke så mange yrkesaktive spedbarnsmødre heller.

Deler av dette serviset har vi fremdeles.  Når jeg ser på gamle bilder så er det i grunnen mye som har blitt kastet som vi burde ha tatt vare på............

Det er virkelig rart å tenke på at det var som det var for 50 år siden.  I grunnen så minner det meg litt om Japan i dag , forholdet mennesker imellom.  Jeg kommer tilbake med mer mimring her etterhvert, fortsettelse følger...........

4 kommentarer:

 1. Hei. Koselig å lese! Jeg er på jakt etter den bryllupsboken du snakker om. Vet du forfatter og forlag på denne?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jo en gammel bok da, fra 1965. Utgitt av IPA forlag. Den ble levert til alle nyforlovede gjennom gullsmedforretninger tilknyttet Norges gullsmedforbund. Det er opplysningene som står i boka.

   Slett
 2. Gratulerer med vel overstått 49 års bryllupsdag :-) Vi tok utdannelse, fikk jobb, og fikk kjøpt oss 2-roms OBOS-leilighet før førstemann ble født. De er født på Riksen begge to og amming var det i det hele tatt ikke snakk om hvis man ikke spurte. Den blivende pappa måtte pent vente på gangen. Nå begynte jeg å mimre - flott innlegg fra deg :-) Jeg har en bok fra 1963, den heter 'Håret er kvinnens vakreste pryd'. Der står alt om stell, opprulling og frisyrer, men det står også bilder av hvordan du kan dekke til hårrullene hvis du MÅ ut i butikken f.eks. 'Tyllskjerf kan knytes i alle fasonger, men pass på at det dekker hårrullene, det tar seg best ut å bruke en farge som står til kjolen :-))) Ser frem til fortsettelsen din. Mvh Lillemor

  SvarSlett
  Svar
  1. Å ja jeg hadde tyllskjerf jeg også, både med og uten hårruller. Det er litt mer lettvint nå, heldigvis for det. Jeg jobber med fortsettelsen, det er mye å ta av......

   Slett