torsdag 28. mars 2013

Den farlige fjesboka........


Det hender at noen av mine venner plutselig forsvinner fra facebook. Like plutselig dukker de opp igjen.  De forteller at de måtte bare ha en pause fra fjesboka.  Den tok overhånd liksom.  Jeg leser også blogger hvor det kunngjøres at nå har de slettet sin facebook-profil.  Jeg skjønner ikke dette.  Jeg prøver å forstå hva som skjer, men det er ikke enkelt.  Er facebook farlig for noen, men ikke for alle?  Lever den sitt eget liv?  Det kan vel hende at den gjør det , hos noen som ikke helt har styring på diverse innstillinger o.l

Jeg sammenligner facebook med avisen, lokalavisen. Lokal-lokal-avisen kan jeg vel kalle facebook. Og ja, jeg er avhengig av lokalavisen! Kanskje mest papirutgaven som kommer i postkassa. Er den ikke der, blir jeg faktisk litt sur. Facebook er enda mer lokal enn lokalavisa. Der kan jeg lese om hva mine nærmeste gjør, hva min familie driver på med, hvor de er, hva de har foretatt seg osv. Dette vil jo ikke lokalavisen skrive om, i papirutgaven, men faktisk, det ligner veldig mye på en lokal-lokal-avis.


Facebook blir akkurat det man selv vil. Jeg har stort sett ingen venner der som jeg ikke kjenner. Den er ganske lukket. Det er slik jeg vil ha den. Jeg fryder meg når plutselig en kusine fra Australia kontakter meg og slår av en chatte-prat, og henne har jeg ikke hatt kontakt med på minst 20 år!! Jeg ville aldri i verden ha plukket opp telefonen og ringt til henne, etter så mange år.  Heller ikke ville jeg ha skrevet et brev.  Når min sønn, som bor i Japan er på motorsykkeltur og legger ut dagens bilder, det er bare herlig!!!  Nå dukker det stadig opp gamle klassevenner også, det samme der, en setning i ny og ne og kontakten er opprettet igjen.  Helt herlig synes jeg......

Det hender seg at mine fjesbok-venner legger ut masse greier som jeg ikke bryr meg om, som feks musikkvideoer fra youtube, med musikk jeg absolutt ikke liker.  Når siden min blir full av slikt, så finnes der en knapp, et valg, hvor man kan velge dette bort vekk!  Så enkelt er det.  Det samme med spillforespørsler.  Øverst til venstre, der varslene kommer, kan man deaktivere forespørsler fra akkurat det spillet for evig og alltid.  Så enkelt er det.  Man kan faktisk velge hva man vil motta fra sine venner.  Jeg må jo innrømme selvfølgelig at jeg har ikke 100% styring på bortvalget av alt jeg ikke vil ha, men jeg jobber hele tiden med saken, og finner ut nye ting.  Jeg regner med at det er mange som har valgt bort mye av det jeg også legger ut, og det er helt i orden det.  Vi kan forme denne lokal-lokalavisen omtrent som vi vil selv.

Noen sier at fjesboka tar så mye tid.  Ja gjør den det da?  Kanskje du har for mange venner?  Som egentlig ikke er venner? Kanskje du ikke har valgt bort noen verdens ting slik at alt ruller nedover siden når du åpner boken?  Her hos meg tar det ikke mange minutter å sjekke om der er noe nytt og spennende.  Jeg sitter jo ikke og gnur og leser på disse meldingene  så mange minuttene hver gang.

Så har vi alle gruppene og sidene vi kan trykke Liker på, da popper det opp meldinger som blir lagt ut.  Fra feks kommunen, fra håndarbeidssider, fra reisesider, fra spennende blogger og fra diverse organisasjoner man har interresse av.  Akkurat som artikler i en papiravis!  Jeg ser i grunnen ikke andre forskjeller enn at dette er mye raskere oppdatert og enklere å følge med i. 

Jeg LIKER feks Romerikes Blad, og der fant jeg en artikkel om hva du absolutt IKKE skal gjøre på Facebook, veldig nyttig, derfor oppdatere jeg innlegget mitt med link til dette HER, Romerikes Blad sier:  ikke gjør slik!!  Les og lær, jeg har i grunnen fulgt disse rådene hele tiden.....

Nå har jeg selv opprettet en facebook-side hvor mine tre blogger skal "bo".  Der vil alle oppdateringer dukke opp, og alle som har Likt den siden vil få oppdateringene på sin fjesbok-vegg.  Du finner den HER, og den heter Eljos-bloggene.

Facebook er en død ting, det er vi selv som bestemmer. Det er litt tragisk synes jeg, når facebook har fått makten over så mange, men det er ikke Facebook sin skyld. Den er en død ting som vi selv bestemmer over. Og ja, avhengig, ja også av lokalavisens papirutgave. Jeg synes det er helt greit jeg…..

8 kommentarer:

 1. Det finnes egne "avrusnings" avdelinger for facebookbrukere i statene. Helt seriøse sentre du kan legge deg inn på.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja ja egentlig så forundrer det meg ikke. Jeg er vel kanskje heldig som ikke har den tendensen å bli skikkelig avhengig av saker og ting. Røykte jo engang, men klarte å slutte med det.....

   Slett
 2. Hehe hvem trenger lokalavisa, når vi har facebook? KOmmer fortere oppdateringer der enn på nettet med avisa feks :)

  Skjer det ulykker, er facebookvennene tidlig ute...

  SvarSlett
  Svar
  1. ja det er helt sant, det popper opp med en gang, alt sammen. Men det er nå litt koselig med papiravisen også, ved frokostbordet.......

   Slett
 3. Jeg kunne svart mye på dette her, Ellen. Men ønsker deg heller en god helg! :-)

  Klem fra Liv-Hanne

  SvarSlett
  Svar
  1. He he ja den var ikke myntet på deg denne her da!! Det var et par blogginnlegg fra andre om temaet som satte meg i gang, pluss noen bekjente som har veldig mye imot FB uten å ane hva det dreier seg om. Ser jo at det kan ta for mye tid for noen, feks når man har unger som krever sitt og vel så det. Men for oss gamlinger er det helt ypperlig!! God helg til deg også, jeg har savnet deg på FB, så da er det jo fint at du dukker opp på bloggen istedefor!!

   Slett
  2. Klarer jo ikke holde meg unna nettet selvsagt, men så lenge jeg pauser facebooken min så er det en magnet mindre her inne :-)

   Slett
 4. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett