torsdag 7. mars 2013

Flashback........

Flashback, et utenlandsk ord, som i psykiatrien betegner korte, glimtaktige gjenopplevelser av tidligere opplevelser, oftest av skremmende eller truende art.

En sommerdag i månedskiftet juni-juli i 2009 ble jeg sendt av gårde til røntgen, Curato.  Hensikten var å se om jeg hadde hostet på meg ribbensbrudd.  Jeg hadde vært veldig plaget av en luftveis infeksjon en måneds tid, og det smertet noe fryktelig i ribbeina.

Jeg fikk time raskt, i løpet av neste dag var jeg inne og ble "fotografert".  Morgenen etter, ganske tidlig, ringte fastlegen meg, jeg måtte komme ned på legesentret så snart som mulig.  Ribbeina var helt i orden, MEN et tilfeldig funn viste en svulst i min venstre lunge!!!!  Ja dette var i 2009.

Sist torsdag var jeg hos legen, atter en gang.  Jeg har hanglet og hostet, hostet og hanglet omtrent siden Lanzarote og julaften.  Har hatt en uke om gangen hvor jeg har følt meg sånn cirka frisk før det har begynt på igjen.  Han satte meg på enda en antibiotika-kur og ville også sende meg i røntgen.  Fredag ringte de meg fra Curato (røntgen) og sa at jeg skulle få en hastetime allerede på mandag!!!   Hmm hastetime, dette hørtes veldig alvorlig ut.......men uansett, var det noe galt i lungen så var det nytt, jeg var jo skikkelig gjennomundersøkt både på Lanzarote og senere på Ahus julaften.

Jeg har jo vært i røntgen utallige ganger siden den gangen i 2009, men aldri blitt sendt slik til en øyeblikkstime fra fastlegen for å se på lungesystemet.  jeg likte det ikke, kan vel si at jeg fikk slike flashbacks.  Tirsdag morgen var jeg ikke helt god, jeg ble fryktelig redd hver gang telefonen ringte.  MEN INGEN TELEFON FRA FASTLEGEN HURRA....

Dagen etter, det var jo sant, legen min hadde jo barnekontroll hver tirsdag, han hadde jo ikke vært på kontoret sitt, sikkert.   Engstelig igjen, hele onsdagen.....Men så i dag, torsdag, fikk jeg brev:  Intet unormalt var funnet på røntgenbildet!!  Kanskje jeg skal sove godt i natt, til tross for hostekuler.  Våkner jeg av hoste så skal jeg fortelle meg selv at lungen var helt i orden, så det så...........

Det er ikke så greit for oss superhypokondere gitt, og snart er det halvårskontroll på Ahus igjen, men da trenger jeg ihvertfall ikke bekymre meg om røntgenbildene!


Sakset fra leksikon:
I psykiatri betegner flashback korte, glimtaktige gjenopplevelser av tidligere opplevelser, oftest av skremmende eller truende art. Flashback kan forekomme ved post-traumatisk stresslidelse. Gjenopplevelsen (intrusjon) utløses ofte av et sanseinntrykk som minner om inntrykk som i hukommelsen er forbundet med den traumatiske opplevelsen. Gjenopplevelsen er forbundet med kroppslige symptomer som hjertebank, indre uro og angst. F.eks. kan en flyktning i et glimt gjenoppleve deler av en torturseanse utført av tidligere hjemlandets myndigheter idet han møter en uniformert politimann eller militær i Norge. Flashbacks sees også etter narkotika- eller alkoholmisbruk. Spesielt stoffer som brukes for å fremkalle fremmedartede sanseopplevelser (hallusinogene stoffer som f.eks. LSD og meskalin), er kjent for å kunne være forbundet med flashbacks selv mange år etter inntak.
4 kommentarer:

 1. Da har du bare hatt en vinter/vår virus. Er der ikke godt å ha noe normalt, det synes jeg.
  Jeg fikk innkallelse til kontroll på Ahus i dag, det blir rett før påske. Gjett om jeg har begynt å grue meg allerede, ja det har jeg, hypokonder som jeg er til tider. Har vært tufs i hele vinter og da kommer det flashbacks, helt klart.
  God helg fra Mormor

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det er godt med alt som er normalt. Jeg får nok innkalling jeg også snart, men jeg er jo så kontrollert nå at jeg slipper vel unna den verste angsten denne gangen, håper jeg.

   Slett
 2. Satser på at det går flott på kontrollene for dere begge!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, det går nok helt sikkert bra....

   Slett