torsdag 6. februar 2014

Kolsere og astmatikere........

Det var en aldri så liten diskusjon på facebook-gruppen for kols for en tid tilbake.  Noen liker ikke å bli kalt kolser.  Det menes at det har en nedverdigende klang.   Jeg ville nå bare fortelle det at her har foreleserne sikkert et helt annet syn på saken, de omtaler oss nemlig stadig vekk som "kolsere og astmatikere" i sine forelesninger.  Det ser ikke ut som om noen blir fornærmet eller såret over det.  Det kan vel skyldes at her er det ganske mange som aldri har røkt feks og likevel har kols.

Den yngste her med kols fikk det vel i en alder av 36 år, og det var den Alfa1-mangel varianten.  Utvalget av bønder er også stort her, bondeyrket har produsert mange kolsere. Nå brukte jeg også den benevnelsen, helt automatisk og helt naturlig.  Like naturlig som jeg ville ha sagt at jeg er også astmatiker, ja for det er tilfellet.  Jeg hadde astma i mange år før jeg fikk kols.  Men uansett, denne benevnelsen/navnet er nok kommet for å bli, så det er bare å venne seg til det..........Kolslinjen er forresten her på huset, de holder til nede i underetasjen. Noe diskusjoner hver gang den blir nevnt, den burde døpes om til Lungelinjen.  Alle lungesyke kan ringe hit for gode råd og samtaler.....

Det ble lett morgen trim i dag, og i dag fungerte det bedre.  Det var ikke
bare jeg som var litt "etter".  Det var flere med surstoff, og flere som ble sittende på krakken sin da de andre reiste seg opp.  Jeg klarte jo ikke å henge med hele tiden, men er fornøyd med det jeg klarte.  Det blir nok Lungetrimmen to ganger i uka når jeg kommer hjem, vi har den jo både på CD, kassett og ipod.

Jeg har hatt enda en "time" med sykepleier vedr egenbehandlingsplanen.  De går skikkelig grundig til verks med den, ingen tilfeldigheter.  Det er jo ganske viktige saker som det ikke skal tulles med.  Og enda skal jeg gjennomgå den med legen før den blir endelig godkjent.

Det er veldig betryggende å være her.  Det ser ut som om de prøvene som ble tatt av oss da vi kom her, de blir grundig gjennomgått.  Vi "innlagte" snakker jo med hverandre, og en dame i går fortalte at de hadde funnet ut at hun måtte ha surstoff om natta i tillegg til bruk om dagen.  Hun hadde ligget med måling en natt, og resultatet viste det.  Grunnen til at hun måtta ha måling om natta er vel noe av prøvesvarene som kom da hun ble testet ved innleggelsen.  Hun var jo litt lei seg for det da....En annen måtte antagelig ha slik Cpap, er det det det heter?  Ja han hadde masse pustestopp etter en natts måling her.  Han selv var helt uvitende om dette, og hadde ikke følt at han hadde noen plager.  Det er ganske klart at de passer på oss her, og tar prøver av både det ene og det andre.

Dagens forelesning var Mål og Motivasjon med psykolog.  Den hadde jeg vært på før så jeg gikk i treningsrommet istedefor.  Underveis dit  kjøpte jeg både smykker og sokker fra et salgsbord som plutselig dukket opp nede i 1. etasje. 

Sannelig klarte jeg å få tid til en halvtime i bassenget også i dag.  Det var såkalt åpnet basseng, uten instruktør.  Jeg tok noen øvelser for meg selv, og det var godt å være i et varmt basseng selv om det er iskaldt å komme ut i garderoben igjen.

I dag har jeg da hatt tre runder med trening, og skrittelleren viser ny rekord, 3413 skritt!!  Det kan nok stemme det, jeg har vandret masse i dag, i korridorer.  Det blir ikke lett å gå 3400 skritt når jeg kommer hjem, jeg må nok finne på  noe annet da.

Kvelden ble avsluttet med fin underholdning i festsalen, der tok jeg også noen bilder.  Mer om dette i morgen......

2 kommentarer:

  1. Jeg synes det er helt greit å bruke ordet Kolser. Sier man i stedet at jeg er Lungesyk, da må man kanskje forklare hva som er galt med lungene. Bondeyrket er nok godt representert i tillegg til mange andre eks-røykere, det er jo bevist at jo lavere utdannelse man har, desto 'greiere' var det å røyke. Vet eks-røykere som fikk Kols etter 10 års røykeslutt. God helg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er gnske tragis det der at lav utdannelse har bltt et kjennetegn på dem som har kols. jeg kan egentlig ikke forstå det, på syttitallet røykte de fleste av oss. Og det var da slett ikke avhengig av høy eller lav utdannelse. Jeg har ikke lav utdannelse, og jeg lurer nå faktisk litt på om ikke røyken har fått skylda for litt mer enn nødvendig. Jeg jobbet noen år på renseri, pustet inn veldig farlige kjemikalier.. Det var da min astma kom tilbake etter å ha vært borte i flere år. Men ingen har brydd seg om dette, så lenge man har røkt så er det derfor og dermed basta. Litt farlig tendesn synes jeg. Fordi, nå viser det seg at flere og flere får kols uten å ha røkt. Kanskje på tide om de begynner å virklig forske på andre årsaker?

      Slett