lørdag 28. september 2013

Vedfyring og annen fyring......

Høsten er her, og allerede har jeg observert at piperøyken legger seg langs bakken.........
Det hender at værlaget er på den måten, røyken går rett opp for så å plutselig snu nedover og legge seg langs bakken.  Da er det ganske ille for astmatikere som ferdes utendørs.

Det er faktisk ille for astmatikere selv om røyken går rett opp og forsvinner også, for den forsvinner ikke helt, nei noe forblir i luften hele tiden.  Hvis folket fyrer med tørr og fin ved så tåler de fleste av oss dette.  Men slik er dessverre ikke virkeligheten.  Noen fyrer med sur og våt ved og det kjennes veldig godt på uteluften.  Kanskje er det slik at de som sitter inne og putter saker og ting i ovnen sin, de tror at alt går opp i røk, brenner opp og blir borte vekk?  Slik er det nok ikke.

Så er det noen som brenner skrot og søppel også. Med samme mening, inn i ovnen med det, borte vekk, bare asken igjen, fine greier.   Det er faktisk ikke fine greier.  Jeg og mange med meg blir syke av det


Gavepapir, sløyfer og vakre bånd da, tror du at det kan brennes?  Langt ifra, det er gift som kommer ut av pipeløpet da, visste du ikke det?   Slikt avfall skal ikke engang legges blant papiravfallet men i restavfallet!!!  Jeg har fått lungebetennelse av slik røyk utendørs. En gang værlaget ikke var på min side, svart røyk la seg ned i bakken vår og  jeg kom gående. På grunn av dårlig pust måtte jeg ta noen skikkelige magadrag, du verden som det skrapte opp luftveiene.  Lungebetennelsen var et faktum og vi spurte naboen hva de fyrte med den dagen.  Jo det var guttungen som hadde hatt bursdag og alt det fine blanke papiret ble brent i ovnen.  Tusen takk!


Det er noen år siden jeg sluttet å være utendørs etter vanlig arbeidstid på vinterstid.  På formiddagen er det ganske greit, da er det ikke så mange som er hjemme og fyrer i ovnen.  Men vær så snill da, alle dere som koser dere med vedfyring, tenk litt på hva dere brenner opp, det blir ikke borte langt der oppe blant stjernene......


4 kommentarer:

 1. Tror mange må bli syk før de begynner å tenke.Etter å ha fulgt med deg og din mann.Jeg har bare KOLS. mann så sier jeg.Julepair et går i restavfallet etter jeg for mange år siden klarte å lage pipebrann .Kjenner dere ikke men leser det du skriver.Ønsker deg og din mann lykke til.

  SvarSlett
 2. Jeg sitter i saksa, er minstepensjonist og bor i en gammel og kald leilighet. Sparer strøm så mye jeg kan, den er dyr, men får heldigvis gratis ved så jeg kan bruke vedovnen. Før jeg fikk det hadde jeg lungebetennelse og u.veisinfeksjon stadig. Når det er sagt, så har jeg IKKE bil, så jeg forurenser IKKE miljøet med eksos etc. Dette var ikke en forsvarstale, bare faktum og det er flere enn meg, dessverre. Leser at det er sykdom hos dere, må bare ønske mannen din og deg lykke til.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja men vanlig ved er jo helt i orden, det er alt det andre dom puttes i ovnen som er farlig, som feks gavepapir. Fint at du får ved og ikke fryser

   Slett