lørdag 15. februar 2014

Ikke helt ferdig likevel.......

Jeg var visst ikke helt ferdig med inntrykkene fra Glittre, og det blir jeg vel heller ikke på lenge......Jeg har vært flink og trent hjemme også, og da har jeg tenkt på det jeg lærte i disse fire ukene, det som gikk igjen og igjen, i alle temaer.

Hva kan gjøres for å bli friskere, hvilke tiltak/medisiner finnes for Kols og andre lungesykdommer?  Det som har vært gjentatt og gjentatt er disse tre punktene, de første og de viktigste:

* RØYKESLUTT
* TRENING
* ERNÆRING/KOSTHOLD

Disse punktene står også først når det gjelder å unngå infeksjoner, styrke immunforsvaret,
bli bedre av astmaen, bli bedre av alt mulig!!!!   Så -  lengre nede på lista kommer medisiner og behandling.  Hva betyr så dette?  Jo det betyr at vi selv må ha kontroll på det som er best, og viktigst!!  Vi må selv gjøre en innsats, ingen tvil om det.  Vi må ta ansvaret selv........Det kan vel være litt så som så for en lege å få inn en pasient med astma eller Kols som knapt her rørt på  seg og ikke vært oppe fra sofaen de siste årene.   Men heldigvis så har de fleste legene forståelse for at det er vanskelig å komme igang.

Jeg kan også godt forstå dem, pasientene, som ikke klarer å moblisere, for det er ikke lett.  Men da skal dere vite at det går an å begynne ganske i det små, med knestrekk, tåhev og skuldrer bakover og framover, sittende i sofaen, ta øvelser 20 min hver dag.......

I dag har jeg syklet 1,9 km på 12 min, uten pause. I går syklet jeg 1,7 km på 12 min, det er 2 km lengre i dag!!   Da jeg startet sykling på Glittreklinikken for fire uker siden klarte jeg 2 min før jeg måtte ta pause, det er fremgang det !

Ernæring og kosthold, gammelt og velkjent.  Lavkarbo vil de ikke snakke om her, og det er helt greit.  Det er snakk om fisk tre dager i uken.  Ellers, halve porsjonen skal være grønnsaker, en fjerdedel kjøtt/fisk og en fjerdedel potet/ris/pasta.  Unngå sukker og for mye salt.  Fem om dagen med frukt og grønnsaker.  Ikke for store porsjoner, heller flere måltider.  Noen skal legge på seg, og noen skal ta av, her hos meg er det snakk om å holde seg til samme vekt.

Jeg har nok blitt litt "hjernevasket" når det gjelder alt dette, men det er helt i orden, jeg ser jo at det nytter.....

2 kommentarer:

  1. Å bli 'hjernevasket' i din situasjon er bare en fordel, ingen ulempe. Røykeslutt (jeg har aldri begynt) trening og kosthold er VIKTIG også for ikke å bli syk. Stå på!

    SvarSlett
  2. Ja det er absolutt en fordel. Jeg liker det og håper det varer lenge, lenge......

    SvarSlett