onsdag 7. november 2012

Fengsel i 21 år?Lørdag kjøpte jeg Dagbladet.  Det er ikke så ofte jeg gjør det, men det hender på en lørdag, det er mye lesestoff i Magasinet.
Denne lørdagen var det et intervju med Veronica Orderud, hun som fikk 21 års fengsel for medvirkning til drap.

I artikkelen står det selvfølgelig mangt og mye, men det er en ting jeg stusser veldig over, og må nesten ta fram regnemaskinen.  Hun har sonet i 12 år nå, står det.  Hun har to år igjen, så er hun fri.  Ja det skulle jo da bli 14 år til sammen.  21 år minus 14 år, det er da 7 år som er borte.  Er 21 år 14 år?  Er et fengselsår mye kortere enn et vanlig år?  Hva betyr dette?  Det er jo bare tull at noen da blir dømt til 21 års fengsel og så slipper de ut etter 14 år.

Forresten så er de jo veldig mye ute i løpet av de 14 årene også da, hvorfor det?  For å venne seg til samfunnet igjen?  Her ble det plutselig veldig mye jeg lurte på igjen, her nede fra grasrota mi.
Ettersom vi faktisk bor i lokalmiljøet ved Orderud gård, så har vi stått i postkø sammen med Per Kristian Orderud, (som også fikk 21 år for medvirkning).  Nå tviler jeg sterkt på at Per Kristian Orderud er direkte farlig for noen som helst i området her. Ubehagelig?  Ja helt sikkert for noen. Men jeg stusser likevel, hvordan kan han stå der, i kø foran posten, skulle ikke han ha sittet inne i fengsel i 7 år til?  Jeg tror ikke det er egne regler for han og andre regler for andre.  
Det betyr at noen her i landet treffer kanskje sine overgripere, voldtektsmenn, slektningers mordere og andre de helst ikke vil møte på en stund, de kan treffe dem i kø foran kassa i butikken, lenge lenge før soningen er ferdig………..

10 kommentarer:

 1. Et fengselsår er 9 måneder og når dommen faller, trekkes tiden i varetekt også i fra, samt eventuell god 'oppførsel'. ?????? Og sevfølgelig får de straffete all hjelp til en dag komme tilbake til samfunnet, som eventuelt velutdannete mennesker.
  Sånn er det i rettsstaten Norge.

  SvarSlett
  Svar
  1. 9 mnd ja, da kan vel dette regnestykket begynne å stemme........lurer igjen, hvorfor er et fengselsår bare 9 mnd??

   Slett
 2. Et fengselsår er 1 år - det ovennevnte skriver om 9 mnd ble opphevet i 2001, men da inntråtte den nye loven om løslatelse på prøve etter 2/3 av fengselstraffen. Resultatet blir derfor omtrent som ovennevnte skriver allikevel.
  Ikke nok med det, all utdannelse for innsatte er GRATIS, så de kommer ikke ut på gata igjen med studielån. Skjønn det den som kan.

  SvarSlett
 3. Tragisk at et fengselsår ikke er et kalenderår, men sånn er det visst :-( Synes det er på tide at man gjør noe med dette, at om man får 21 år, så er det nettopp det, og gjerne sånn at man kan få livstid som varer resten av livet også! Og ikke kvantumsrabatt, at man får samme straffen for å ta livet av en som av hundre...

  SvarSlett
 4. nå ble jeg sånn... ja, vettu, det der har du helt rett i --- fjeeeeerrrrrnt..... liker bloggen din veldig godt:)
  mvh R

  SvarSlett
  Svar
  1. tusen takk Renate, jeg liker bloggen din også, skal legge den inn her til høyre også.....

   Slett
 5. ha ha.. veldig bra..jeg skjønner ikke helt dette jeg heller... trodde 21 år var 21 år jeg.. for hvis 21 år bare er 14, og kanskje bare 12 totalt.. betyr det da at om 21 år, da jeg egentlig skulle være 63, så er jeg bare 56, og har jeg flaks og er snill, så er jeg bre 54 ?? ha ha.. duste greier.. pokker assa, er du dømt til 21 år, så er du dømt til 21 år... sukk!

  SvarSlett
  Svar
  1. Å ja er det slik det virker, da er ikke jeg heller så gammel som jeg egentlig er.......

   Slett
 6. Har lest bloggen din med stor interesse en stund og skal fortsette med det. Leser at du også har vært korridorpasient på Ahus, HJÆLP!!! jeg var livredd, men jeg lever som du skjønner. Nå er Ahus i vinden igjen med oktober måned hvor 800 pasienter lå i korridorene og 300 var stuet inn på flermannsrom med bare en 1/2 meter mellom sengene. De har visst bygget sykehuset for lite, 160.000 pasienter fra Follo og Groruddalen var ikke regnet med.
  Mimmi

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Mimmi, ja jeg har skrevet mye om Ahus, jeg har virkelig vondt av dem som jobber der. Håper at jeg slipper den korridoren igjen, men det er jo bedre med korridor enn å bli avvist i akuttmottaket, tross alt.

   Slett