torsdag 29. august 2013

MRSA og Akuttmottaket.......


Det er ikke for å klage dette her, men det er til stadighet noe som forundrer meg og som jeg må tenke litt på.  For ikke lenge siden så havnet min nevø på akuttmottaket på Ahus, og der ble han i flere timer som alle oss andre som havner der.   I to timer var han på venterommet sammen med mange andre.  Greit nok, bortsett fra at da han endelig fikk en seng og et rom så ble det isolat fordi han hadde vært innom en legevakt i Thailand for noen månedere siden.  I utlandet finnes det en "sykehusbakterie" MRSA som de ikke vil ha inn på norske sykehus, og det er jo veldig bra at de passer på det.  Bildet til venstre er min nevø sitt, og viser hvordan maten blir servert på isolat, på papptallerkener som kan kastes etterpå........


Og så leder jo dette meg til meg selv da, lillejulaften i fjor.......Jeg ble overført fra sykehus på Lanzarote til Ahus.  Kan vel kalle det en direkte overførsel, jeg ble til og med fulgt og overlevert av en lege.  Men det var ikke snakk om å bli overført fra dene ene senga til den andre.  Nei langt derifra.

Jeg ble plassert på venterommet på akuttmottaket, sammen med veldig mange andre mennesker.  venterommet var veldig veldig fullt.   Det var ikke akkurat noen hemmelighet at jeg kom direkte fra et sykehus i utlandet.  Jeg hadde fremdeles både veneflon i armen og navnebånd.  Det var også klarert at jeg fikk plass på en avdeling på Ahus, allerede før avreise fra Lanzarote.  Etter ganske mange timer, hvorav noen i korridoren på en båre av den grunn at jeg klarte ikke sitte i en stol lengre, så fikk jeg da endelig et rom utpå morgenkvisten, isolat selvfølgelig.

 
Og nå er det jo tankene mine begynner å vandre:   Hvordan kunne de la meg sitte på det venterommet i timevis? Var jeg ikke smittefarlig da?  Det var jo ingen hemmelighet akkurat at jeg kom direkte fra sykeseng på Lanzarote?  Venterommet var trangt, hosting og nysing, plukket på samme dørhåndtak, fingret med samme brusautomat, ikke snakk om meter mellom pasientene her akkurat.  Vel fikk jeg utlevert et munnbind, som jeg ikke klarte å puste gjennom, det ble ganske mye juks der.

Det må vel være noe galt med kvalitetskontrollen her, eller HMS eller hva det nå heter.  Dette stemmer jo ikke med fornuft eller klare tenker i det hele tatt.  Hvorfor måtte jeg isoleres etter så mange timer når det ikke var så nøye med de første timene på det venterommet?  Eller rettere sagt, hvorfor ble jeg ikke isolert med en gang?    Ja jeg bare undres jeg..................

7 kommentarer:

 1. Ja, veldig rare greier det der da... Ikke noe godt system på det der liksom.. Samme har jeg opplevd på sykehus.. At en jeg hadde ligget på rom med, plutselig ble regnet som smittefarlig i forhold til diare/oppkast etc, som kanskje kunne skydes det og andre.. Vi ble isoliert, og besøk hadde gule kylling-kostymer og frakker etc. Men så fort jeg og hun andre skulle på do, så var det rett ut i gangen, på en do jeg tror andre brukte også.. Og du burde jo virkelig sikkert vært isoliert med en gang.. Hm... mye rart..

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det er mye man kan tenke og fundere på!! Det gikk jo bra med både meg og de jeg var i kontakt med, for det viste seg jo at jeg hadde ikke den smitten med meg fra utlandet. Kanskje jeg skal ta en psuse i å fundere over saker og ting? Men jeg klarer liksom ikke det heller, tankene kommer bare ramlende, og vips så er de i fingertuppene, og vips så er de skrevet ned og publisert. Ikke lett å kontrollere......

   Slett
  2. Jeg mente at jeg skulle ta en pause, ikke en psuse. Lurer på hva en psuse er forresten?

   Slett
 2. Vi har som prosedyre på Clinica Roca San Augustin/Gran Canaria å ta prøver for å se om innkommende pasienter har MRSA=gule stafylokokker. Det samme har de andre sykehusene på Kanariøyene, vi vil heller ikke ha smitte, som kan gjøre situasjonen for en allerede syk pasient verre. Er glad du fikk godt stell og følge på hjemreisen. Ahus ville nok bare forsikre seg om ditt ve og vel og at det ikke skulle oppstå flere komplikasjoner, derfor ble du lagt på isolat, vær glad for det. Det gikk jo bra til tross for din skepsis, men husk og spør neste gang om alt du lurer på, hvis det blir en neste gang, håper ikke det.
  Hilsen sykepleier p.t hjemme i Norge

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det er veldig bra at alle er forsiktige med dette Jeg fikk veldig god behandling både her og både der. Og jeg ble faktisk veldig glad da jeg havnet på isolat. Det som forundret meg var jo at jeg ikke havnet der med en engang. Jeg kunne jo ha smittet ganske mange på det venterommet i de første timene.

   Slett
  2. Skjønner godt at du ble forundret, men du var jo IKKE smittet av MRSA, det var klarert allerede på Lanzarote, men det visste vel ikke du. MRSA-smittet blir en ikke på et venterom hvis en ikke har hudkontakt eller drikker av samme glass osv og det gjør en jo ikke. At du ble lagt på isolat var vel fordi du har og hadde da et dårlig immunforsvar og kunne bli enda sykere. Ha det godt!

   Slett
  3. Å er det på den måten! Tusen takk for svar, det er så fint når noen som har greie på det kommer med opplysninger. Da faller liksom tingene på plass her. Jeg tror nok forresten også at jeg ikke vil bli noe engstelig for å bli lagt inn på sykehus på Lanzarote igjen, det var en veldig betryggende behandling de gav der, på alle måter.

   Slett