lørdag 29. september 2012

Bokanbefaling.......

Jeg har noen forfattere jeg ikke helt har fått taket på.  Jo Nesbø for eksempel.  Han er jo ikke akkurat ukjent.  Men jeg klarer det ikke.  Jeg har nå prøvd meg på bok nr 2 men jeg klarer ikke alle de detaljerte beskrivelser av blod og gørr. 
Lydbok er i hvert fall håpløst med Jo Nesbø.  I en bok kan jeg jo ”bla forbi” hvis jeg ønsker det, men likevel, der er noe som ikke passer mitt ”sarte sinn” he he, eller noe slikt.  Harry Hole er jo en likandes fyr, så jeg har tenkt å prøve meg igjen, etter hvert.  Jeg prøvde meg også med Unni Lindells bok Måneorkesteret på sykehuset en gang, men måtte bare skru av.  Der var det noe barnemishandling som jeg ikke klarte å komme meg forbi og videre i handlingen, jeg ble sykere av å høre på det.

Men disse andre bøkene her, de har jeg lest og vil så gjerne dele opplevelsene, jeg er rett og slett misunnelig på dere alle som fremdeles har disse bøkene uleste:

(Det meste er klippet fra Bokkilden.no)

 Henrik Langeland – Francis Meyers lidenskap

Om lidenskap og litteratur i ny spenningsroman fra forfatteren av Wonderboy Litteraturprofessor Francis Meyer lever et behagelig og tilbaketrukket liv, helt til han en dag, på første forelesningsrad oppdager Nadia Reza Lindtner, en 26 år gammel norsk-iransk masterstudent som vil ha ham som veileder. Samtidig blir Francis trukket inn i den forførende oppdagelsen av et 300 år gammelt Petter Dass-manuskript - som raskt skal vise seg å romme mer enn noen aner…Historien oser av spenning, forelskelse, satire og intriger. Denne boken er umulig å legge fra seg!

Romanen er både underholdende og intelligent i store mengder. En svært uforutsigbar kjærlighetshistorie er kjernen, men det handler også om livet som professor, klassisk musikk og Umberto Eco. Francis Meyer er en sympatisk mann som absolutt ikke vil bli stemplet som ungpikenes Jens. Likevel gjør han nesten hva som helst for å fange oppmerksomheten til den flinke studinen Nadia. Kollegaen Gerd setter stadig kjepper i hjulene for ham, og en irriterende hyttenabo har funnet et verdifullt manus som kanskje kan bringe ham nærmere kjærligheten. Boka er minst like spennende som Langelands suksessroman Wonderboy, og personskildringene er bedre. Dette er underholdningslitteratur som kan leses med god samvittighet.

 Stieg Larssons første kriminalroman hylles av en enstemmig svensk presse. Økonomijournalisten Mikael Blomkvist trenger et avbrekk. Han er nettopp dømt til tre måneders fengsel for å ha ærekrenket finansmannen Hans-Erik Wennerström. Han bestemmer seg for å ta en pause fra jobben som redaktør i tidsskriftet Millennium. Omtrent samtidig får han et uvanlig oppdrag: Henrik Vanger, tidligere en av Sveriges fremste industriledere, vil at Blomkvist skal skrive Vanger-slektens historie. Men det viser seg snart at familiekrøniken bare er et dekke for Blomkvists virkelige oppdrag: å finne ut hva som hendte med Henrik Vangers unge slektning Harriet, som har vært sporløst forsvunnet i snart førti år, noe Henrik Vanger aldri har kunnet slutte å gruble over.
Blomkvist påtar seg motvillig oppdraget og får hjelp av Lisbeth Salander, en mutt, tatovert kvinne på 24, med piercing og et stort talent for å irritere medarbeidere. Men Salander er også en fremragende researcher og en av landets fremste hackere. Sammen graver Blomkvist og Salander stadig dypere i familien Vangers fortid og finner en historie som er både mørkere og blodigere enn noen av dem kunne ane.«Genuin og genial» er blant de uttrykkene som brukes av en enstemmig svensk presse om Stieg Larssons debut som kriminalforfatter. Menn som hater kvinner er den første i en serie på tre kriminalromaner om Mikael Blomkvist og Lisbeth Salander.

 Camilla Läckberg - TYSKERUNGEN

Hvorfor har Erica Falcks mor tatt vare på en tysk medalje fra andre verdenskrig? Erica finner medaljen i en gammel kiste på loftet – sammen med morens dagbøker og en liten barnegenser med flekker av blod. Hun oppsøker en pensjonert historielærer som har spesialisert seg på nazismen. Men mannen svarer unnvikende og oppfører seg underlig. Ikke lenge etter blir han funnet død. Hvorfor? I Tyskerungen er det Erica Falcks egne familiehemmeligheter som avsløres.Camilla Läckberg (f. 1974 i Fjällbacka) debuterte som krimforfatter i 2003 og har siden skrevet fem romaner om Erica Falck og Patrik Hedström. To av disse, Predikanten (2005) og Steinhuggeren (2006), er blitt nominert til Årets bästa svenska deckare. Camilla Läckbergs bøker er solgt i over to millioner eksemplarer bare i Sverige og er filmet av svensk TV.Tyskerungen ble kåret til «Årets påskekrim» i Aftenposten 2008.Terningkast 6. «… en meget dyktig forteller.»Terje Stemland, AftenpostenTerningkast 5. «… en særdeles leseverdig kriminalroman.»Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

 Cecilia Samartin - Drømmehjertet

Cuba 1956. To kusiner er hjertevenner til Castros revolusjon brått skiller dem. Nora flykter med familien til USA, mens Alicia opplever at det lykkelige livet i Havanna blir snudd til nød og fattigdom under Castros regime. Etter mange år klarer ikke Nora å nøye seg med å lese brevene fra Alicia. Hun må reise tilbake for å hjelpe sin syke venninne. En dramatisk og vakker roman om håp, håpløshet og evig vennskap. For lesere som ikke fikk nok av Drageløperen vil Drømmehjerte garantert falle i smak. Adresseavisen. Har du lest Øya? Da bør du lese Drømmehjerte. Marie J. Hillesland, ARK. Les så sakte du kan - for du ønsker at boken aldri tok slutt. Familien. Tror aldri jeg har lest så vakker prosa tidligere. Gun Strandberg, Libris.
 Victoria Hislop - Hjemkomsten
Hjemkomsten er like spesiell og inspirerende som debutromanen Øya, som til nå er solgt i over 50 000 eksemplarer i Norge. Denne gangen er det smektende flamencorytmer, lidenskap og smerte som driver handlingen fremover, med det borgerkrigsrammede Spania som bakteppe. Under de majestetiske tårnene til Alhambra, kan man høre gjenlyden av musikk og hemmeligheter i Granadas brosteinsbelagte gater. Sonia Cameron kjenner ikke til byens forferdelige fortid - hun er der for å danse. Men en tilfeldig samtale i en stille kafé og en samling gamle fotografier trekker henne inn i en hjerteskjærende fortelling fra den spanske borgerkrigen. Sytti år tidligere huset kafeen familien Ramirez. I 1936 splintret Francos hær landets skjøre fred, og i hjertet av Granada blir familien vitne til de mest grusomme virkningene av konflikten. Splittet av politikk og tragedie må de alle velge side, og kjempe en personlig kamp mens Spania rives i biter foran øynene på dem.

 Toril Brekke – Sara
Vi befinner oss på Nordvestlandet, tiden er 1800-tallet. Sara blir Ålesunds første jordmor. Slik blir hun en kvinne det bare finnes én av. Men mye er skjedd før hun kommer så langt, og mye skjer senere. Det er en bok om frihetslengsel og stolthet, om konvensjonenes bånd og underkuelse, om fattigdom og uvitenhet og om enkeltes lengsel etter større kunnskap. Og det er en bok om silkesko og trælete føtter, om skillingsboller og et orgel, om havet som rommer sølv og død, men også om drømmen om glassgrønt vann og underlige blomster ved fremmede kyster. Dette er den første boka om Sara.
Og enda en beskrivelse:

Dette er en historie om kvinneskikkelser på 1800 tallet. Ålesund har ennå ikke fått bystatus, og trenger sårt en jordmor for å forhindre at kvinner og barn dør i barsel. Vi møter Sara; en ung kvinne som har rømt fra sin velstående far og sitt barndomshjem på et lite sted ikke langt fra Ålesund. Hun gifter seg med en fisker, langt under sin stand, men elsker han og de to barna de får sammen. Men ulykker skal ramme henne livet igjennom, og vi blir kjent med hennes utrolige karakterstyrke, nestekjærlighet og visdom. Hun vokser til å bli en høyst respektert og tøff kvinne i Ålesund, og hun gifter seg på nytt med en lærer. Dette skal vise seg å bli et ekteskap totalt forskjellig fra hennes første- på godt og vondt. Ettersom Sara blir eldre, blir vi bedre kjent med hennes datter fra det første ekteskapet- vesle Sara. Hun har arvet mange av sin mors sterke egenskaper, og vi innvies i hennes tanker og drømmer om å se mer av verden. En fengslende og rørende bok som jeg anbefaler alle på det sterkeste.

Jeg har da heldigvis fremdeles en liten stabel med bøker liggende her, og det er følgende:  Trude Teige: En hjelpende hånd og Noen vet.  Jon Michelet Døden i Baugen   Cecilia Samartin: Doña Maria.

Har dere lest noen av dem? Ser bra ut, jeg har aldri lest noen bok skrevet av Trude Teige før, det kan bli spennende.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar