onsdag 17. august 2011

To år siden operasjonen


Nå er det bare noen dager til det er to år siden jeg ble operert for lungekreft. Sommeren 2009 ble en merkelig sommer, og jeg kan ikke huske klart hva som skjedde rundt meg. Jeg gikk inn i en slags boble, hvor jeg ikke tillot meg å tenke på hva som egentlig skjedde. Jeg var inne på sykehuset flere ganger, gjennom hele sommeren, til forskjellige undersøkelser og tester.


En ting jeg husker veldig godt, er at når de andre rundt meg snakket om ting som skulle skje i fremtiden, så tenkte jeg: Da er ikke jeg her…….. Jeg hadde lest på internett at det var kun 12-13% av alle dem som fikk diagnosen som fremdeles levde etter 5 år. Da våget jeg ikke lese mer. Senere, da jeg fattet litt mot til å lese igjen, fant jeg ut at prosenten for dem som ble operert var oppmuntrende mye høyere, nærmere 50% tror jeg nesten det var, eller kanskje det bare er ønsketenkning? Jeg prøvde å søke på dette i dag igjen, men fant ut at jeg var ikke moden for å lese alt dette om lungekreft enda. Jeg fant ut at jeg feilte alt mulig skummet lenge før jeg fant igjen den statistikken, avsluttet søket og dette skjedde faktisk i dag.

Nå har det gått 2 år, og jeg er her enda. Sommeren i fjor var preget av kreftbehandling, parykk, dårlig form, dårlig matlyst. Den sommeren er også ganske fjern for meg, og jeg har ikke tatt noe særlig med bilder heller som kan friske opp hukommelsen. Sommeren i år derimot, den har jeg virkelig opplevd, med mange fine stunder, i sær i båten.


Et bittelite og hemmelig paradis

Jeg har tenkt mange ganger, du verden så heldig jeg har vært, som ble operert, som fikk en sjanse til, som tilfeldigvis var i røntgen for å sjekke ribbeinsbrudd den gangen.

Jeg har mye nytt å venne meg til, jeg har ikke så stor lungekapasitet, og må tenke annerledes nå. Jeg har vel litt for ofte tenkt at nei dette går ikke, dette kan jeg ikke, dette klarer jeg ikke. Så viser det seg at det meste går bra likevel, hvis vi bare legger forholdene til rette. I sommer har jeg vært plaget av luftveisinfeksjoner, og har noen antibiotika-kurer bak meg. Tror faktisk jeg har tatt et ribbein igjen også, med hosting. Benskjørhet og hoste er ingen god kombinasjon.

Jeg er evig optimist, og planlegger turer både hit og dit. Akkurat nå, vil så gjerne til Kypros i slutten av oktober. Vi får se om ikke det lar seg ordne. Jeg må vel snart ha fått tilbake et nogenlunde bra immunforsvar? Jeg har vært på to Syden-turer etter operasjonen, til Rhodos og til Lanzarote, og jeg har havnet på sykehus etterpå, begge gangene……..

1 kommentar:

  1. Å, jeg håper du får til en sydentur nå - og ikke ender opp på sykehuset etterpå! Krysser fingre og tær for deg :)

    SvarSlett