mandag 14. november 2016

Våre folkevalgte, hva gjør de?


"Politikerne må en gang lære både i Norge og andre steder 
- at de er ikke våre herrer.

I demokratiet, skal de være klar over, hver eneste dag de våkner
og hver eneste dag de går og legger seg
at de er våre tjenere.

De er folkets tjenere."

-Erik Bye


Dette er ikke mine ord, det er fra en meget klok mann, Erik Bye.  Akkurat i disse dager så har jeg vondt av våre folkevalgte i vår kommune.  Det store raset i Sørum, side opp og side ned, ihvertfall i noen dager.  Kommunen får så "ørene" flagrer.  Det skrives at de hadde blitt advart, mange ganger, for tre år siden da massedeponi ble opprettet.  Det er en kjent sak at man ikke skal klusse med usikker grunn.  Det er ingen nyhet.  La meg repetere det NVE har sagt før og sier nå:

NVE: Skredet som har gått på Sørum er et kvikkleireskred – Kvikkleireskred utløses oftest av menneskelig aktivitet, som deponering av masser, grave- og sprengningsarbeid, eller av langsom erosjon i bekker/elver over tid. 
Selv om jeg har vondt av våre folkevalgte så er jeg også engstelig for hva de finner på, og hvilke bestemmelser de tar uten at de har nok kunnskap om det de steller med.  Som min illustrasjon viser, det er enorme mengder med papirer og saker, kunnskaper de skal sette seg inn i.  Det kan ikke være så enkelt å være folkevalgt når man også har et liv utenom kommunestyresalen.  Et liv som består av jobb, antageligvis fulltid, familie, barn, plikter både her og der.  Jeg kan forstå at bestemmelse da blir tatt uten at de egentlig vet hva de gjør.  Jeg kan forstå at henvendelser ikke blir besvart, men selv om jeg forstår det så godtar jeg det ikke. Og jeg mister tilliten til at de vet hva de gjør.............

I denne saken er det veldig veldig alvorlig.  Det store raset i Sørum kostet 3 mennesker livet,  som vi ser på denne tegningen her, det farlige området ligger der fremdeles.


For oss som har levd noen år og husker tilbake, så er det noe merkelig med denne hendelsen.  For femti år siden lå det en skole akkurat på andre siden av veien der raset gikk.  Denne skolen skulle bli bygd opp på ny men da ble det funnet at grunnen der var altfor usikker, altfor farlig.  Skolen ble bygget på et helt annet sted, og den gamle ble brent.  Hva skjedde?  Ble det plutselig så ufarlig at de til og med kunne godta et massedeponi i området, med mangfoldige lass pr dag? Til og begynne med var det godkjent med 37 lass pr dag.  I oktober ble dette utvidet til 200 lass pr dag.

I 2013 kalte varaordfører Ivar Egeberg denne avtalen om deponering av masse for en vinn-vinn-situasjon.   Lurer på hva han kaller det nå?  Det er ikke så veldig mange meter mellom raset, massedeponiet, kvikkleireområdet som er lokalisert, og der gamleskolen lå. Det er mange av oss som har kikket engstelig mot det berget av masse som ble lagret ved siden av veien i området.

Vi vet ikke hvorfor det raste.  Vår ordfører ble intervjuet i Nyhetene i går, og gav et svar som i mitt hode var bare helt utrolig.  Hun ble spurt om kommunen jobbet med å finne ut hva som hadde skjedd, hva som var årsaken til raset.  Svaret de fikk var at det ikke var tiden for det enda, nå måtte de ta seg av de berørte!!  HALLO hva skulle det bety?  Må hele kommunen ta seg av de berørte, fire dager etter raset?  Heldigvis, politiet er da ihvertfall igang med å etterforske hva og hvorfor, i tillegg til at de søker etter de som er omkommet........

Jeg har skrevet noen innlegg tidligere hvor jeg har klaget på kommunens avgjørelser, men det er småting og bagateller i forhold til dette som har skjedd nå.  Mitt første innlegg som kritiserte kommunen var om  legevakten (i 2014) som de ville flytte til Lillestrøm.  Hvor ble det av "Sørum den gode kommune"

Kort om den saken, som jeg legger ut link til.  Det er nemlig atter en gang foreslått å legge ned legevakten.  Kommunen er forpliktet til å opprette KAD i kommunen,  dvs Kommunal Akutt Døgnenhet som skal ta seg av akutte hendelser på feks sykehjem.  Nå er det jo blitt slik, i samhandlingsreformen at jeg feks kan bli overført fra Sykehuset til kommune som da er forpliktet til å ta seg av meg i noen dager før jeg blir utskrevet og sendt hjem.  Da trengs det jo selvfølgelig en lege i systemet, og det skal være tilgang på lege hele døgnet.  Hvis denne legen hadde vært disponibel i vår kommune, så kunne legevakten utmerket godt ha blitt værende til tross for de nye forskrifter som forlanger noe mer enn slik det var før.  Vår kommune har funnet ut og regnet ut at en slik ordning blir for dyr, det blir billigere å kjøpe tjenesten i Lillestrøm.

Det merkelige er at våre nabokommuner har et annet regnestykke, de har regnet ut at dette blir billigere å ordne selv i egen kommune. Hvis Sørum Legevakt legges ned og det ikke engang finnes ambulanse i kommunen vil vi være en av de to kommunene på Romerike uten legevakt eller ambulanse. Innlegget mitt fra forrige omgang i 2014 finner du   HER.  Men NB NB dette er forslag fra rådmannen vedrørende budsjett 2017.  Det kan jo hende at våre folkevalgte skjønner hva de er i ferd med å gjøre før det er for sent, vi får håpe det.....HER finner du underskriftskampanjen, det er viktig å være aktiv, underskrive og dele videre.

Så har vi da Biblioteket som flyttes fram og tilbake, ja da.  Først lå det i sentrum, så ble det flyttet ut av sentrum, uvisst av hvilken grunn.  I disse dager flyttes det tilbake til sentrum, med uttalelser som at dette blir SÅ bra når det blir plassert i sentrum, der folket ferdes.  MEN I ALL VERDEN hvorfor ble det flyttet ut av sentrum og hva har ikke det kostet?  Innlegget om dette HER

Sist, min forundring over de folkevalgtes argumentasjon vedrørende ølbevilgning til nettbutikker. Denne har jeg virkelig satt meg inn i, og er ganske veldig forskrekket over hvilke meninger som ble lagt fram i kommunestyremøtet.  Det finnes video fra alle møter.  Saken om ølbevilgning finner du HER.  Det er så motstridende og merkelig at jeg blir virkelig bekymret over mange andre saker som jeg ikke har satt meg inn i..........

Det viser seg jo også i forhold til det som kommer fram om diverse rapporter og tillatelser og varslinger vedrørende Asak-området der det raste at vi alle kan ha grunn for å være bekymret.  

Fortsette å klage? Det er mange underlige løsninger i kommentarfelt:
En bekjent på facebook klager også og har ingen tillit til våre folkevalgte.  Da kan man se mye pussig i kommentarfeltene, som feks:  Sett deg på Norges ytterste øy og lag deg et eget parti!!  Ja det hadde vel våre folkevalgte likt veldig godt, så var de ihverfall kvitt ekle spørsmål og kommentarer fra den kanten.  Enda et forslag:  Engasjer deg i politikken!!  Ja men det er jo akkurat det vi gjør i motsetning til mange andre som bare lar det være å engasjere seg.  Det er ikke bare det å være folkevalgt i et kommunestyre som er å engasjere seg.  Det å komme med kritiske spørsmål til avgjørelser som blir tatt. det er faktisk å engasjere seg i politikken!  Det å følge med og komme med ris og ros er et engasjement som mange mange flere burde ta. Men dessverre, de aller fleste er det jeg vil kalle for skikkelige feigiser som ikke vil at så veldig mange skal vite hva de mener........de trykker ikke en gang Liker på innlegg de er helt enige i, det kunne jo hende at noen la merke til hva de mente......

Hva skal vi og hva kan vi gjøre:
Jo vi skal engasjere oss, og på den måten at vi kommenterer saker vi mener er helt tullete og utenfor logikk.  Hvor skal vi så kommentere? Det er flere steder at vi har fått et talerør.  Vi kan sende mail direkte til politikerne.  Vi kan sende inn leserbrev til avisene.  Vi kan skrive våre meninger på Facebook og håpe at innlegget blir delt, får mange Likes og blir leste av våre folkevalgte også.  Vi kan opprette egne Facebook-grupper om den saken vi er opptatt av.  Vi kan demonstrere i flokk og følge.  Vi kan delta på underskriftskampanjer, videresende dem og dele.  Alt dette er engasjement som vi bør og skal bruke når det er nødvendig og det blir mer og mer nødvendig ser det ut som.  Jeg har nok en tendens til å bli ufin når jeg blir veldig engasjert og provosert av det som skjer.  Jeg jobber med saken, og skal prøve å begrense ufine påstander.........og håper at andre også tenker på det at ufine kommentarer slett ikke er nødvendig.

Og atter en gang, det er absolutt ikke noen vits i å starte sitt eget parti eller forsøke å bli nominert på en liste.  Jeg kjenner da noen som gikk inn den veien og mistet alle sine illusjoner om å kunne utrette noe for sin egen kommune. Men det er jo likevel bra at noen orker, med det arbeidspresset de blir utsatt for.  En annen kommentar var at vi skal ikke bruke krefter på det som ikke funker, men bruke krefter på å jobbe for det vi vil ha!!  Ja akkurat, det er jo det mange av oss gjør.  Vi er nok bare uenige om hvor og hvordan det er best å sette inn de kreftene.

Det er et stort press på våre folkevalgte, jeg ser det, og akkurat derfor burde våre folkevalgte lytte litt mer til grasrotas mening om enkeltsaker i lokalmiljøet  og være litt mer obs på hvem som er deres oppdragsgivere (SE starten her øverst i innlegget).  Og kanskje også tenke på det min bekjente hevder til stadighet, gi lokalpolitikerne bedre lønn slik at de har råd til å sitte i kommunestyret og i diverse utvalg.  Kanskje de da kan gå over til halv stilling i sin private jobb, og bruke mer tid og krefter på å ivareta det som skal gjøres i kommunen.

Sperregrenser og blanke stemmer krever nesten et eget innlegg, det kommer nok om en stund........
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar