onsdag 12. oktober 2016

Jeg vil kjøpe øl i nettbutikken Kolonial.no……….


Jeg har problemer med å handle.  For å komme meg til butikken må jeg kjøre rullestol, eller bestille taxi, eller få noen andre til å kjøre meg.  Kolonial.no som er en nettbutikk leverer varer til meg på døren. Da jeg var skikkelig dårlig så løftet de vareposene opp på kjøkkenbenken for meg også.  Kolonial.no har også blitt populær hos barnefamilier som ikke får tiden til å strekke til, butikkbesøk blir nedprioritert.  Og så klart er det veldig nyttig for pensjonister og syke og svake.

I følge spesielt Arbeiderpartiet i Sørum Kommune så er det veldig skadelig å kjøpe øl sammen med dagligvarene  på nettbutikken.  Prøv å forstå det, jeg forstår det absolutt ikke.  Jeg har lest saksdokumentene, de finnes på kommunens nettside.  Jeg har også sett og hørt videoen fra denne saken, sak nr 102/16, dato 7. september 2016, flere ganger.  Jeg har gjort det fordi jeg nesten ikke kan tro det jeg hører og det er så motstridende. Jeg legger ut link til alt dette nederst i innlegget.
Jeg har notert meg noen av argumentene de brukte, og det er ganske uforståelig og henger absolutt ikke sammen i det hele tatt, bare se på dette her:

Dårlig kontroll
De sier at det er for dårlig kontroll av utlevering av alkohol.  De sier også at de har sendt spørsmål om dette og det gikk altfor lang tid før de fikk svar.  Her MÅ jeg føye til at det står da klart og tydelig på nettsiden følgende:
Salg av alkohol til personer under 18 år er ikke tillatt. Legitimasjon må fremvises ved utlevering. Alkohol blir ikke utlevert etter kl. 20.
Men selvfølgelig dette er ikke et svar gitt spesielt til Sørum Kommune, det er jo helt generelt.  Men….ganske klart formulert, og jeg tviler på at kontrollen på Bunnpris og Rema 1000 er så mye bedre enn denne.

Voldsstatistikken
De som er mot denne bevilgningen presterer å si at Romerike ligger høyt på statistikken over vold relatert til til alkohol!!  Ja vel, og det skyldes liksom nettbutikker som for eksempel Kolonial.no?  Dere kan vel ikke mene på fullt alvor at dette skyldes salg av øl på nettbutikker som selger dagligvarer?  Øl er jo en lovlig vare, ja men selvfølgelig underlagt en del merkelige bestemmelser, men det kan vi og må vi vel godta.  At vi ligger høyt på statistikken skyldes vel mer nærheten til Oslo, Lillestrøm, Jessheim og Gardermoen.   Jeg tviler ganske sterkt på at disse eventuelle voldsmenneskene handler på Kolonial.no.  Forresten det kan vel godt hende at de gjør det, men jeg tror ikke at der er noen sperrer for voldsmennesker med det å gå på hvilken som helst dagligvarebutikk for å hente det ølet de vil ha.  Denne netthandelen har vel forsåvidt ikke havnet på noen statistikker enda, det er jo ganske nytt.  Skjønner jo at det de mener er at de er bekymret for at volden skal øke når flere pensjonister får tilgang til øl levert på døren.

Større tilgang, økt forbruk
Større tilgang gir økt forbruk av alkohol!!  Har dere i kommunestyret noen gang handlet på Kolonial.no?  Ikke det?  Da er det merkelig at dere kan si noe om det i det hele tatt. Og jeg tror faktisk at de aller fleste av beboerne her møter opp på butikken i sentrum og har all den tilgangen de trenger der, og er det noe vi har mye av her på stedet så er det utsalgssteder for øl.Bare her i sentrum er det fire digre kolonialbutikker, med øl. På en strekning på 100 meter finner vi disse fire store, og med vinmonopolet midt i blant dem.  Jeg tror tilgangen er såpass stor at en bevilgning til Kolonial.no vil ikke merkes stort i denne sammenhengen.  Men jeg skjønner absolutt dette: større tilgang, økt forbruk.  Men i all verden, det er jo bare en liten dråpe i havet det kolonial.no vil selge i forhold til disse fem jeg har nevnt her.  Hvorfor blir det ikke gjort noe med dette hvis Arbeiderpartiet er så bekymret?  Det er vel der problemet ligger, og ikke i tilgangen i en liten nettbutikk?

Anonymisering
Motstanderne sier også at nettsalg av øl bidrar til en anonymisering av kjøperne!!  Ja vel, jeg kan gjerne skrive overalt at jeg kjøper øl på nettet.  Det ”morsomme” er jo at jeg liker faktisk ikke øl, og drikker det sjelden, men det er kjekt å ha i kjøleskapet til dertilhørende anledninger.  Og dessuten så blir jeg så fryktelig provosert av at noen skal bestemme dette uten å ha årsaker som er logiske og forståelige.  Jeg tror heller ikke at noen av dem som misbruker øl har så veldig mange sperrer for å stille seg i køen på Rema 1000 eller noen andre butikker.  Ja selvfølgelig, det finnes også dem som vil benytte sjansen til å kjøpe øl anonymt.  Men pr i dag så har de flere muligheter til det også,  Bl a på vinmonopolets nettbutikk.

Hva gjør Sørum spesiell?
Det er ganske mange kommuner på Romerike som har gitt disse nettbutikkene bevilgning.  I åtte kommuner har de sagt ja, bl a i Fet.  Hvorfor kan de som bor i Fet kjøpe øl på nettet men ikke jeg som bor i Sørum?  Er det noen forskjell på oss?  Er jeg mer utsatt enn han som bor i Fet?  Gjerdrum har sagt ja til et hentepunkt i bygda, men det er jo omtrent like dumt så å nekte bevilgning.  Da kan jo kundene like gjerne hente varene sine i butikken. 

Hvorfor blir dette bestemt?
Jeg tror faktisk det at dere som sitter der, som er valgt av oss, dere bare bestemmer noe for å bestemme noe, for å ha makt liksom.  For å vise at dere er viktige, dere bestemmer, dere mener noe!! Akkurat denne saken er jo skrekkelig dum, og har ingen logikk i det hele tatt.  Nettbutikker er kommet for å bli som det også ble sagt i debatten, da er det jo virkelig synd at et parti henger etter og ikke skjønner det, eller ikke vil erkjenne det.

Vinmonopolet
Og hva med Vinmonpolet?  Der kan jeg bestille det jeg vil og får det levert på døren, de har hatt nettbutikk lenge de.  Hvorfor er dere ikke bekymret for det?  Nå må jeg jo bestille sterkøl til akevitten, og det er jo slett ikke bra.  Det må da være mye verre enn å kjøpe pils. Og helt anonymt også til og med.

Noe forundrer meg, etter å ha hørt på motargumentene fra dette partiet .  Det forundrer meg at de ikke går helhjertet inn for å få stengt vinmonopolet på Sørumsand.  Med de argumentene som blir lagt fram så burde det ligge ganske klart at det var det som de bør ta tak i. Og i tillegg trekke tilbake noen av dagligvarebutikkenes ølbevilgning,  Jeg kan jo oppsummere litt her:

Voldsstatistikken - Større tilgang, økt forbruk – Anonymisering  - Dårlig kontroll – Sørum er spesiell?

De sier klart og tydelig i debatten at de faktisk kjempet for å få Vinmonopolet hit, og de sier også at de mener det samme i 2016, de VIL fremdeles  ha det her.

Dette rimer absolutt ikke med argumentene de bruker for å stoppe alkoholsalg ved netthandel.  Motstridende?  Ja absolutt……

HER finner du videoen fra saken i kommunestyret.

(og du finner alle referater fra kommunestyremøter på møtekalenderen på Sørum Kommunes nettside)

Dette innlegget er ikke sponset av Kolonial.no, dessverre.  Jeg hadde slett ikke hatt noe imot det, men hvis du vil kikke på tilbudet og kanskje prøvehandle der, så bruk denne linken så drypper det litt på meg også:   HER finner du Kolonial.no


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar