tirsdag 17. februar 2015

Det er skammelig.........

Det er skammelig, det er uhørt, det er ikke til å tro, det er helt ubegripelig.........

Jeg har i lengre tid hatt mageproblemer.  Det er vel noe alle har opplevd en gang i blant.  Men denne gangen gikk det ikke over av seg selv. Jeg har jo hatt en del utfordringer det siste året, så da er det vel ikke så rart om magen reagerer.

Overalt møter man plakater om dette, har du mageproblemer, oppsøk lege straks, det kan være tykktarmskreft.  Vel vel det har vi opplevd her i huset ja........og det ble lang ventetid for gubben før han fikk sin operasjon og behandling.  Men ikke så lang tid som det er nå for tiden.

Jeg gikk til lege med min mage, og utrolig nok, på Ahus er det 45 ukers ventetid for å få koloskopi, en undersøkelse man bør ta for å avkrefte at det er noe alvorlig galt.  45 uker, det er lenge det.....det er nesten et helt år.  Min lege hadde et annet alternativ, et annet legesenter hvor det var "bare" fire måneders ventetid.

Ingen av alternativene var gode, jeg kunne ikke klare å vente og engste meg i flere måneder.  Ikke bare engstelse, det er jo plagsomt også, med mageproblemer.......og så ble det jo en del flashback til gubbens undersøkelser for samme sak.  Det gjorde jo ikke den psykiske tilstanden noe bedre akkurat.

Heldigvis så har vi internett her i huset, og der dukker det opp igjen: har du mageproblemer, kontakt lege straks, bestill time hos Aleris, uten henvisning, uten lang ventetid, time omtrent med en gang.  Klart jeg klikket meg inn der.

En slik undersøkelse kostet 5000 kr, og hva er det?  En halv syden-tur jeg ikke kan reise på med denne magen.  Jeg ringte og fikk time omtrent på dagen.  Nå måtte jeg utsette timen en uke da, men likevel, tenk det, en ukes ventetid hvis man kan slenge pengene på bordet.

Alternativ, 45 ukers ventetid på Ahus, eller 4 mnd på det andre senteret.  Nei valget var veldig enkelt.  Nå er det gjort, diagnosen ble Irritabelt tarmsyndrom (IBS).  Ikke noe farlig kreft aller andre skumle saker.

Men hva er dette for noe?  Sykehus finnes der, leger står klare, utstyret er klart, timene er ledig og så må vi vente i 45 uker?  Hva er det som skjer?  Er det noen økonomer som har bestemt at det skal foretas bare så og så mange slike undersøkelser hvert år?  Norge har ikke råd til flere?  Det litt morsomme er jo at hvis vi klikker oss inn på frittsykehusvalg.no så finnes Aleris der også, men da er ventetiden på koloskopi over 60 uker. Så disse økonomene som leker butikk har vel budsjettert med at lavt antall kjøpte undersøkelser derifra.

Nå må det vel tilføyes at hvis jeg hadde hatt noen alvorlige og tydelige symptomer på tarmkreft så hadde jeg vel fått time tidligere, selv på Ahus, men antagelig veldig mange ukers ventetid likevel.

Jeg blir litt sint og aggressiv av dette, og det er jo selvfølgelig blandet med en lettelse over at min mage ikke hadde kreft, og jeg hadde penger nok til å kjøpe meg fri fra den engstelsen.  Og jeg er ikke rik med stor pensjon og masse penger i banken.  Jeg tror veldig mange kunne ha prioritert slik som jeg gjorde i dette tilfellet, men det er vel ikke slik det skal være i et av verdens rikeste land?
Her kan du lese mer om denne vanlige plagen, som omtrent 25% av Norges befolkning er plaget med.

Irritabelt tarmsyndrom (IBS)
8 kommentarer:

 1. Så bra at det ikke var kreft. Jeg har irritabel tykktarm og har vært på alle skopiene som eksisterer.

  Det er en stor skam når det gjelder det offentlige og politikernes holdning til de som trenger sykehushjelp. De forstår ikke at staten taper penger på at folk må gå sykemeldte og kanskje gå så langt som å bli uføre pga lidelsen som de må vente i 10 brede og 10 lange på.

  Du er heldig som hadde mulighet til å betale for å få den undersøkelsen, men det er allikevel en skam at folk blir nødt til å betale store summer for noe som koster 300 kroner.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det er en stor skam, og er det noe vi kan gjøre med dette? Det nytter vel så lite å skrive blogg om det, det er vel noen høyere opp i systemene som bestemmer hvordan penger skal brukes, og de leser vel ikke bloggen min.....men det er jo noen merkelige vurderinger at de ikke skjønner at det er da mye dyrere å ha folk gående på sykepenger enn å gjøre dem frisk der det kan gjøres noe......

   Slett
 2. Politikerne frykter eldrebølgen, kyniske er de. Vi må for all del ikke bli for gamle å ligge samfunnet til last. Inntekt som vi har betalt skatt av i årevis skal brukes på andre enn oss gamle. Godt du hadde penger til å få en rask undersøkelse, selv om det heldigvis var 'bortkasta penger', men hvem visste det.

  SvarSlett
  Svar
  1. Heldigvis, det var jo ikke bortkasta penger, tenke den påkjenningen jeg slipper nå. Den er verdt mye penger. Men jeg blir både sint og forskrekket over dette systemet...

   Slett
 3. Kom på at min venninne, som 'tilhører' Ahus hadde en undersøkelse der før jul. Først oppsøkte hun fastlegen, fikk med hjem en 'avføringstest' som skulle tas over 3 dager, tilbake til fastlegen pronte, testen ga utslag på blod i avføringen. Han ringte Ahus og de ba henne faste i 2 dager å ta avføringsmiddel så tarmene ble 'rene'. Totalt tok det 1 uke før det ble utført både gastroskopi og coloskopi på samme dag. Hun hadde blødende magesår, altså IKKE farlig. Så det går visst an å bli undersøkt fort der også, heldigvis!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja heldigvis, når signalene er tydelige så får man hjelp raskt, det er viktig å huske det

   Slett
 4. Håper alt er bra med deg, så bra det kan være med alle dine plager, men lenge siden du har blogget. Vil bare ønske deg en fin påske :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for at du tenker på meg. jeg har vært så opptatt av denne dietten vedrørende min nyeste diagnose. Dietten den virker den, men det er jo tidkrevende å sette seg inn i hva som er lovlig og forbudt mat. Og ikke minst, lage maten fra bunnen av. Men det kommer snart et innlegg om noe ganske annet ja.....god påske til deg og dine også.

   Slett