tirsdag 26. juni 2012

Friske, syke og ferjer.


Ikke enkelt, slett ikke enkelt å være funksjonshemmet når man skal kjøre med ferje. Nå har vi ikke prøvd så mange ferjer, egentlig bare to, men den første på vår første sommertur i år var ferja Moss-Horten. Det var helt umulig. Vi fant ikke noen heis, vi fant ikke noe merking av slik tilgang. Etter å ha strevd meg opp trappene, og ramla ned i en stol, fullstendig tom for luft så viste det seg endelig en mann i uniform som vi fikk spurt: Finnes det virkelig ikke noen heis her om bord? Jo da, i motsatt side av ferja der vi hadde blitt plassert! Og vi HAR slikt blått handicapskilt i frontvinduet. Da vi kom ned igjen kunne vi fremdeles ikke finne noen heisdør, av naturlige årsaker…... Hele den siden av bildekket var dekket av noen digre trailere, og ingen i verden kunne finne på å smyge seg bak dem, eller inn på siden for å lete etter heis-skilt. Dette er for dårlig - alvorlig talt!!

Neste ferje var Mekjarvik (Stavanger) – Skudeneshavn. Her vifta vi med det blå skiltet vårt og ble plassert ved siden av heisdøren, tusen tusen takk!! På vei tilbake samme strekning tre dager etter gikk det ikke fullt så bra. Vi pekte og viste på skiltet til en ansatt som ikke ville se det, han plasserte oss på motsatt side av heisen, inneklemt blant mange andre biler. Omtrent umulig bare det å komme seg ut av bilen, godt jeg ikke var avhengig av rullestol den dagen. Etter å ha klemt meg ut av bildøra var det bare å forsøke å komme seg over til andre siden hvor heisen var. Den ansatte ble gjort oppmerksom på vår situasjon, og beklaget masse, men det hjalp jo ikke stort! Vi var godt og solid inneklemt. Hadde jeg vært to cm tykkere måtte jeg ha sittet i bilen i et låst bildekk under fart. Å klatre over til førersiden hadde jeg ikke pust til.

Det var merkelig dette, er det ikke noe system for plassering av biler med handicapskilt om bord i ferjer? Jeg synes det var noen ekle opplevelser, og gleder meg absolutt ikke til neste gang, hvis det blir noen neste gang. Det virket veldig veldig tilfeldig alt sammen…….Hvordan gjør andre det, andre som er avhengig av heis og en plassering hvor man kommer seg ut av bilen og inn i heisen? Kanskje ferjer bare er for de som fungerer bra? Vi har ingen erfaring med dette problemet, kanskje det er en veldig enkel løsning som vi ikke vet om?7 kommentarer:

 1. ColorLine har et system som kan anbefales. Bestiller man på forhånd og ber om handicap-lugar, blir bilen plassert ved heis, og en får som regel lugar ved en av heisene i ferga.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja nå skal vi jo ut med Colorline i august, og jeg sjekket nettopp, de har handicap-lugar også med havutsikt. Kanskje vi skal satse på det? Takk for tipset. Men på disse riksveiferjene går det visst ikke an å reserve plass engang!!

   Slett
 2. Jeg har både gode og dårlige erfaring med colorline til Danmark. På vei fra Kristiansand til Hirtshals gikk det veldig bra, fikk beskjed om å sette på nødblinken, og fikk god plassering og nok plass rundt bilen til at det var god plass til å manøvrere rullestol. Vi hadde i tillegg dyr i bilen, og skulle sjekke den underveis.

  På vei tilbake fra Hirtshals gikk det ikke like bra, da ignorerte de galant at vi hadde merke (fra colorline) med både rullestol og dyr, og bilen måtte flyttes to ganger, og de sperret alt som het heiser pga store bobiler og trailere. Det var såvidt man fikk ut rullestolen, og vi ble siste bil av ferga, for å komme oss lettere inn i bilen igjen. Noen andre måtte sjekke katten min for meg underveis, for jeg hadde ikke sjans i havet til å komme meg ned mellom alle de bilene rett og slett.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne M: Ja du bekrefter min opplevelse. Dette er helt tilfeldig og har ikke noe system som blir fulgt av de ansatte ombord. Vel, kanskje har de et system, men det blir ikke gjennomført. Vi fikk også hjelp den ene veien, på tilbaketuren var det helt forferdelig og håpløst. Hva skal vi gjøre? Slutte å benytte ferjer? Er det noen andre som har noe greie på dette? Kanskje et handicapforbund vet noe?

   Slett
 3. Hei eljos!
  Handicapforbundet har ingen løsninger for oss som reiser på egen hånd. Gruppeturer der i mot er nøye planlagt, men heldigvis at vi er så oppegående at vi mer eller mindre kan klare oss selv. Det å være 'fri' på tur betyr alt, synes vi.
  Hilsen fra to turister i Norges land

  SvarSlett
 4. Nå kom jeg tilbake fra biltur oppover Norge, og opplevde ikke problemer på fergene. Sa fra i betalingsluka på både arsvågen og mortavika, og halhjelm og sandvikvåg, og fikk klar beskjed om hvor vi skulle stå. Fikk god plass til å ta ut rullestolen, og beskjed om hvor heisen til rullestolen var. De andre fergene vi tok var så korte at jeg satt i bilen under overfarten, slik som mange av de andre og gjorde. Så det fungerte veldig fint. Tok 4 båter hver vei, og endte opp litt nord for Ålesund.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint dette var da, jeg ble jo nesten bekymret på vår tur. Nei jeg ble faktisk bekymret. Men på de to ferjene vi tok var det ingen betalingsluke før vi kjørte ombord. Vi var dermed "prisgitt" de mannskapene som stod ombord og dirigerte bilene etterhvet som de kjørte ombord. Og de skjønte jo ikke alltid hva et handicapskilt betydde. På Mosseferja var det betalingsluke på land, takk for tipset, da skal vi prøve å si ifra neste gang. vi skal en tur til bergen i september, via Stavanger og Haugesund, og da er det flere ferjer.

   Slett