søndag 12. april 2015

Mye drittprat......

Nå er det lenge siden jeg har skrevet om sykdom her, og da er det kanskje på tide?

Siste sykdomsinnlegget handlet om mitt besøk på Aleris hvor jeg fikk diagnosen IBS, Irritabel tarm kalles det vel på norsk.  Noe som omtrent 20% av Norges befolkning er plaget av.

Det er ikke lurt å stille denne diagnosen selv, selv om det kan være fristende å unnslippe ubehagelig undersøkelser.  Her hjemme så var vi to som tok disse prøvene, og min mann, han hadde tykktarmskreft og døde i august i fjor.  Jeg hadde ikke kreft, jeg hadde irritabel tarm.

Men det er klart, alle kan jo prøve å følge denne matplanen og se om det hjelper på plagene......
Det er nå seks uker siden jeg fikk diagnosen, og har siden da fulgt en diett som kalles Lawfodmap.  Det finnes mye på internett, og det finnes facebook-grupper om dette.  Dessverre så finnes det også veldig mye feilinformasjon på nettet, men det er et par blogger om temaet som er veldig bra, med informasjon og matoppskrifter.  

Veldig kort fortalt så skal man i en periode på 6-8 uker holde seg unna mange matvarer som feks hvetemel, løk, vanlig melk, forskjellige grønnsaker, frukter og søtningsstoffer.  Det finnes en liste for hva som er lovlig og ikke lovlig.  Kort fortalt om hva som skjer, en del av disse forbudte matvarer sklir forbi tynntarmen, legger seg i tykktarmen og lager krøll med diare, magesmerter, hard mage, luft osv.   Dette var veldig veldig forenklet men alt finnes på disse bloggene jeg skal legge ut link til.

Etter disse seks ukene skal man begynne å gjeninnføre det man fjernet fra kosten, en ting om gangen for å se hva man ikke tåler.  Jeg er nå snart i den fasen og gruer meg litt til det.

Mitt resultat etter disse ukene er veldig bra.  Blodprosenten har steget og blodtrykket har gått ned, 6 kilo er borte, diare har jeg ikke hatt på fire uker.  Hadde det vel et par ganger i uken før dette.   Fremdeles kan jeg få magesmerter, og antydning til både det ene og det andre, men det er en utrolig bedring.
Ser jo på meg selv at stress er en stor faktor med dette.......

Det er vanskelig å legge om kosten.  Alle innholdsfortegnelser må leses grundig.  Det finnes løkpulver i det meste.  En sjokolade jeg har spist hele tiden, som jeg mente var sikker, måtte jeg vrake i går.  Ja faktisk i går. Oppdaget plutselig at den inneholdt eple, hmmm   og det tåler jeg ihvertfall ikke.

Det blir sagt at man skal gjeninnføre matvarene man fjernet, så langt det går, for å ikke få et ensidig kosthold.   Men jeg lurer nå litt på det, jeg spiser da mye mer variert nå enn før jeg begynte på dette, og nå må jeg lage alt selv.  Det nytter ikke å finne det jeg kan ha på butikken.  Jeg lager store porsjoner og fryser ned.

Det vanskelige er jo hvis man skal ut, bort, gå til noen, på kafe, selskap, hotelltur.  Hvis jeg nå likevel tåler feks hvetemel så skal jeg ikke ta det inn i daglig kost igjen, men kan spise en saus eller et kakestykke som gjest hos noen. Løk derimot, det savner jeg.........

Hverdagen med disse plagene har ikke vært så enkelt.  Illustrasjonsbildet mitt forteller ganske mye. Det har vært ganske vanskelig å gå på butikker som ikke har kundetoalett.  Det første man må sjekke opp på et butikksenter er hvor toalettet befinner seg.  Og så kan man jo bekymre seg om der er kø til toalettet, ja det er mye man kan bekymre seg om.  Turen til Lanzarote i nov var ganske forferdelig, men det gikk jo bra det også.  Det var vel da jeg bestemte meg for at dette er noe som ikke går over av seg selv, nå trenger jeg hjelp.

Her er linken til facebook-gruppen som omhandler mat... HER

Her er linken til facebook-gruppen som omhandler selve sykdommen.....HER

Her er bloggsiden til en av bloggene med oppskrifter og opplysninger:   HER 

Her er den andre bloggsiden med oppskrifter og opplysninger....HER

Jeg har kjøpt begge disse bøkene og har stor nytte av dem.
Det er fremdeles en del fastleger som mener at denne sykdommen sitter i hodet og ikke i magen, men heldigvis, mange kjenner nå til denne kostomleggingen og forskningen som foregår rundt dette.

1 kommentar:

  1. Hei! Så flott å se at du har fått hjelp av lavFODMAP-dietten! Som du sier, så er det litt å sette seg inn i, men for veldig mange er det heldigvis verdt det og trøsten er også at det går lettere etterhvert. Lykke til med gjeninnføringen! :)

    SvarSlett