mandag 9. juni 2014

Bevar Sørum Legevakt, og alle de andre legevaktene i små kommuner.......

Nok en gang, forslag fra Rådmannen i Sørum Kommune, legevakta må bort for å spare noen kroner!  Dette skal behandles i kommunestyremøtet 18. juni.  Det er jo ganske tøvete alt sammen, det koster vel å leie seg inn i Lillestrøm også?  Det er noe som ligger i vår tid dette her, å bygge ned det som tidligere har blitt bygd opp.  Merkelig.........det sprer seg over det ganske land, små sykehus, akuttmottak, legevakter......bort med det!!

Sørum har vel hatt som et slags slagord: Sørum, den gode kommune.  Nå er det vel slik at en kommune uten legevakt er slett ingen god kommune, det er en dårlig kommune som ikke gjør sitt beste for sine innbyggere.  Det er vel noe vi alle kan være enige om.  Å komme seg til Lillestrøm eller Ahus i en fart er ikke alltid like lett.  Det er ikke alltid like raskt å få tak i drosje, det er ikke alle som kan kjøre selv.  Tog er selvfølgelig ikke aktuelt, skal du på legevakta en sen kveld er du ikke i stand til å ta toget.

Vi flyttet til Sørum i 1971.  Da hadde vi bodd 5 år i Stavanger.  I forhold til Sørumsand så er Stavanger en stor by.  Å sitte på legevakta i en stor by og vente og vente med en astmasyk og kanskje feberhet unge på fanget, i timevis, det var et mareritt.  Da vi flyttet til Sørum så vet jeg ikke om det var noe organisert legevakt.  Kanskje den kom senere, ihvertfall var det legevakt etter legesenterets åpningstid på Sørumsand.  Når Legesenteret stengte så åpnet Legevakta, enklet og greit.  Senere ble jo legevakten flyttet dit den er nå.

Vi har fire unger, og jeg følte vel rett som det var at jeg hadde klippekort der nede på legesenteret.  Livlige unger som tygde lyspærer, fikk hull i hodet, spiste andre ting de ikke burde og måtte pumpes, feberkrampe, astmaanfall, skrubbsår over det hele, stort sett ja det meste.  For å ikke snakke om den fryktelige hendelsen da en av ungene fikk hjertestans av trippelvaksinen!  Da var det jo ikke en kveldslegevakt men legesenteret som tok seg av det, men slikt kan hende også etter stengetid!!   Hva skulle vi ha gjort uten legevakta?   Det var som et paradis å havne her rett fra Stavanger..........og vi ble her, vi er her enda faktisk, og nå er vi ganske gamle. 

Ganske gamle, og kreftsyke også.  Hva skulle vi gjort uten legevakta når pusten svikter og vi må ha surstoff i en fart?  Og det er ikke bare vi som drar dit, nei legen kommer også hit, og det tar ganske kort tid, veien er ikke lang.  De kommer selv om det er ringt etter ambulanse også.  Hvis det er nødvendig.  Og av og til selv om det ikke er nødvendig..  I min periode med cellegift ble jeg forferdelig dårlig, og var ganske ofte på legevakta.  De sjekket det nødvendige, og av og til var det bare å dra hjem og se det an.  Når man har bare en lunge og attpåtil har astma og Kols i den andre, så har det hendt at legebesøket har endt med ambulanse og blålys.

Det går bare ikke an å legge ned, eller flytte legevakta til Lillestrøm eller Ahus.Det er å bygge ned et servicetilbud.  Det er å gjøre tilværelsen usikker for ganske mange av oss. Det er et utrolig dårlig argument at mange i Norges land har enda lengre vei til legevakt enn vi får.   Jeg skjønner at de muligens har det verre i Troms og Finnmark, eller i Høland.  Det er en grunn for at vi har bosatt oss på Sørumsand, og fremdeles bor her.............men jeg er optimist, jeg håper og tror at våre folkevalgte fremdeles vil  ha Sørum, den gode kommune...


Det er opprettet en  facebookgruppe for oss som vil beholde Sørum Legevakt, den finner du HER, meld deg inn som medlem straks, det haster, det er snart 18. juni!!1 kommentar:

  1. Gratulerer med Dagen - leste det hos Frodith - håper dagen har vært bra på alle måter.

    SvarSlett