mandag 23. juli 2012

Parfyme


Jeg har nå vært en stor runde rundt i Norges land, og jeg har deltatt i både 70-årsfeiring og konfirmantjubileum.

Første begivenhet var 70-årsfeiring. Nå har det vært slik at jeg har vært litt dårlig på det med store samlinger med mennesker, etter at jeg ble syk. Jeg vet ikke hvorfor. Av og til så er det like greit å ikke tenke over saker og ting, bare akseptere at slik er det. Jeg har blitt fort sliten av mye prat og bråk og mange mennesker. Dette kalaset var vel det første store jeg hadde takket ja til, og det gikk veldig dårlig.

Jeg var i utgangspunktet i god form. Det var veldig fullt i lokalet, og det ble veldig varmt. I min nærhet var det noen som hadde "dynket" seg med parfyme. Jeg kjente det, og det plaget meg men jeg kunne jo ikke gjøre noe med det. Jeg ble mer og mer dårlig i pusten. Jeg prøvde å ”stavre” meg ut for å trekke frisk luft, he he. Ved utgangsdøren var det samlet ganske mange røykere…….så det var den friske luften.

Mange hyggelige mennesker prøvde å innlede en samtale med meg, men jeg hadde faktisk ikke luft nok til å si så mye. Jeg ble nok oppfattet som veldig uhøflig denne kvelden. Jeg tenkte ikke over det, der og da, at alt dette skyldtes parfymen, jeg hadde det bare fryktelig vondt. Jeg hadde jo meldt meg på dette konfirmantjubileet senere på sommeren, og lurte på om jeg måtte avlyse ettersom jeg tydeligvis ikke kunne ferdes blant folk lengre.

Vi var selvfølgelig de første som gikk da kvelden nærmet seg slutt. Jeg dro på konfirmantjubileet nordpå senere, med både kafètreff og dagen etter var det gudstjeneste med middag etterpå. Jeg hadde ikke problemer i det hele tatt selv om der var både bråk, ståk og mange mennesker. I ettertid har jeg tenkt mye på dette, og funnet ut at det var nok parfymen som slo meg fullstendig ut.

Husker nå også en flytur fra Tyrkia hvor jeg ble så dårlig, og der stod det en sky av parfyme rundt den ene flyvertinnen. Mine omgivelser vet at parfyme er fy fy for allergikere og astmatikere, de bruker ikke slikt når de er sammen med meg. Jeg skulle virkelig ønske at dette ble like godt kjent som at røyking er plagsomt for andre.

Hvordan er det med deg, dynker du deg med parfyme før du skal ut? Ikke gjør det, vær så snill……6 kommentarer:

 1. NEI! Jeg dynker meg ikke med parfyme og angrer på at jeg engang gjorde det. Nå skjønner jeg hvorfor det er VELDIG plagsomt. Etter x-antall cellegiftkurer, er kreftfri nå, har jeg fått aversjon og plager av røyk, parfyme, annen kosmetikk som stinker eller skyllemiddel. Jeg blir småkvalm, tett i nesa og halsen, så jeg forstår meget godt hvordan du føler det.
  Vi er på hytta i regn, det tar jeg ikke skade av :-)
  Fortsatt god sommer fra mormor

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei mormor! fortsatt god sommer til deg også. Det er fint med alle som ikke dynker seg med parfyme. Jeg har faktisk inntrykk av at det blir færre av dem, heldigvis!

   Slett
 2. Har ikke eid parfyme på mange år, jeg bruker en god og frisk luktende bodylotion og ikke noe annet. Jeg er ikke syk, og har ingen allergi, men etter at jeg var i heisen lenge med en dame som hadde badet i parfyme, ble jeg rett og slett kvalm og har ikke brukt parfyme siden. Dette skulle bli mye mer publisert i mediene, at parfyme er noe folk burde slutte å bruke. En god kroppshygiene og en god bodylotion er alt man trenger.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tåler heldigvis svake lukter, av feks bodylotion og skyllemiddel og såper med lukt. Det er den tunge parfymen som er fryktelig.

   Slett
 3. Jeg har aldri forstått hvorfor det skal være nødvendig "å dynke" seg med parfyme. Det virker "billig" på meg... Og den tanken hadde jeg lenge før jeg selv ble allergisk!

  Jeg er allergisk mot sterke dufter og får ofte store problem. Det er ikke mange parfymer jeg tåler og det svinger veldig med immunforsvaret mitt. Skyllemiddel har jeg endelig funnet et som jeg tåler duften av; med aloe vera. Å gå gjennom den delen som har vaskepulver etc på store butikker er et mareritt. Parfymeri besøker jeg kanskje 1 gang i året.

  Under flyturer har jeg mange ganger fått store problem. Det blir kompakt i en flykabin og lukter blir ennå sterkere. Flere flyselskap nekter reisende å nytemedbrakt mat og drikke om bord, av miljø-, hygiene- og allergiårsaker. Hva med salg av parfyme ombord? Da skal lukter testes og jeg får nyseanfall. Tror nok heller det er av økonomiske årsaker de har laget denne regelen. Hadde vært av allergiårsaker, så burde de stoppet salg (testing) av parfyme ombord!

  SvarSlett
 4. Etter min første graviditet har jeg ikke tålt parfyme, så nei, dynker meg ikke, og jeg får migrene når folk i min nærhet dynker seg...

  SvarSlett