mandag 26. september 2011

Hjemmesykepleien…..

Jeg har en bekjent som er stomioperert, og han trenger assistanse fra hjemmesykepleien en gang i uken.

Det dreier seg om å skifte, vaske og stelle stomiutstyret, slange fra nyrer og til poser.


Det kunne vel ha fungert bra dette, men det gjør faktisk ikke det. For det første, kanskje det verste som er galt – det kommer nye pleiere omtrent hver eneste gang! Hvorfor kan ikke pasientene fordeles fast mellom de pleierne som er aktuelle på vakt? Hvorfor må pasientene forholde seg til nye mennesker hele tiden? Dette er ikke en diger kommune, det er en liten kommune. Jeg aner ikke hvordan pasienter og vakter fordeles men jeg er ganske sikker på at dette kunne ha blitt gjort med større vekt på at pasienten skulle ha det best mulig.  Er det virkelig mulig at en pleier jobber en mandag og har så fri feks 8 mandager etterpå?  Hvor er den pleieren som var hos min bekjente sist mandag?  Ettersom det kommer nye hver eneste mandag?

For det andre, og det er kanskje like verst som det første – noen av pleierne gir høylytt utrykk for at dette har de aldri gjort før, nå blir de utrygge, nå vet de ikke riktig hva de skal gjøre – nei dette tør de ikke gjøre på egen hånd!!! I alle dager sier nå jeg, hvorfor sender lederen ut disse pleierne til akkurat denne pasienten? Hvorfor kan ikke pasienten få tildelt noen faste pleiere som deler vaktene mellom seg? For meg virker dette som en etat fullstendig uten styring, planlegging og kontrollsikring.


Dette er sikkert noe i overkant sterkt sagt av meg, ettersom jeg ikke har noen anelse om verken hjemmesykepleiens oppbygging eller planlegging og fordeling av vakter og pasienter.  Heller har jeg ikke noe greie på stomi-opererte, MEN jeg har greie på det å være pasient, og nå er det sannelig på tide at noen virkelig påtar seg å kjempe for pasientenes rettigheter og ikke minst verdighet.

Det er ikke vanskelig å tenke seg hvilken tilstand en pasient settes i når pleieren så tydelig viser sin usikkerhet vedrørende arbeidsoppgaven som skal utføres. Det er heller ikke vanskelig å forstå hvor vanskelig det er å møte nye mennesker hver eneste mandag.


Slike pasienter har faktisk vanskeligheter nok, skjerp dere, ledere av hjemmesykepleien!!

Det finnes forskrifter om rettigheter, og de finnes her:
FOR 2003-06-27 nr 792: Forskrift om kvalitet i pleie- og omsorgstjenestene for tjenesteyting etter lov av 19. november 1982 nr. 66 om helsetjenesten i kommunene og etter lov av 13. desember 1991 nr. 81 om sosiale tjenester m.v.

http://www.lovdata.no/cgi-wift/ldles?doc=/sf/sf/sf-20030627-0792.html

________________________________________

7 kommentarer:

 1. Veldig bra eljos. Jeg har selv jobbet i hjemme sykepleien for mange år siden, og grunnen til jeg sluttet var fordi jeg følte jeg fikk oppdrag jeg ikke hadde utdannet meg til å utføre. Kan huske rundt juletider da var det dårlig med vakter - og mange av mine "pasienter" hadde pårørende på julebesøk. Da fikk jeg ofte kommentarer som "endelig mamma nå kommer sykepleieren nå skal du bli godt stelt og bli kvitt smertene dine". DA kunne ikke jeg si jeg er ingen sykepleier !! Min hverdag bestod i å krangle kontinuerlig da jeg ikke ønsket for mange "pasienter" på hver runde, jeg ville heller ha få og gjøre en skikkelig jobb. Dermed fikk jeg tid til å vaske opp, stelle dem og lage skikkelig mat. Noe som ble satt pris på. Da jeg så hvordan utviklingen ble flere "pasienter" kortere besøks tid, merket jeg også mine "pasienter" ble overlevert til andre som hadde en rute i omegn. Da sa jeg takk for meg, og fikk meg en kontor jobb. Dette er noen år siden, tror bare tingene er blitt verre med årene. For det var ikke bra den gang - tror neppe det er bedre idag. Kan skjønne pasientene må ha det forferdelig, først er du syk, og på toppen av det hele bli stelt av fremmede, kan ikke sette meg inn i den situasjonen. Det tror jeg ingen kan før du er midt oppi det selv og er pasienten. En stor skam at vårt land har så elendige hjemmesyke pleie forhold. Føler med vennen din ! mvh, tidligere "hjemme sykepleier".

  SvarSlett
 2. Tusen takk for kommentar. Ja visst, jeg kom ikke så mye inn på pleiernes situasjon, men det er jo så klart frustrerende å alltid komme til nye pasienter for dem også, og aldri få lov til å ha nok tid. Det skulle ikke være slik, jeg er glad for din skyld, at du fikk deg en annen jobb!

  SvarSlett
 3. Har en mor som er stomioperert for noen få måneder siden. Hun opplever akkurat det samme; stadig nye pleiere og flere av dem som aldri har gjort dette før.Hun er usikker av hele situasjonen, for hun har hatt utallige lekkasjer, og blir ikke tryggere av at det kommer mennesker som ikke kan oppgaven...Må allikevel få sagt at alle som en av pleierne er noen engler og gjør så godt de kan; men vi har jo og reagert på at det ikke kan være mer kontinuitet og erfarne på stomi som er på hjemmebesøk.

  Takk for at du skriver og lykke til videre til deg og din mann. Fortsetter å følge bloggen.

  Hilsen Heidi

  SvarSlett
 4. Det har vært problemer med å kommentere her, men nå skulle det være i orden.

  SvarSlett
 5. Er kommentarboksen i orden nå?

  SvarSlett
 6. Tusen takk for at du skrev dette innlegget.

  Det er problematisk at personer settes til å utføre arbeid uten å ha tilstrekkelig kompetanse. Som pårørende i helsevesenet har jeg erfart at slikt skjer ofte. Derfor er det viktig at noen påtar seg den jobben det er å si det høyt.

  SvarSlett