søndag 20. januar 2013

Den gang da og hver gang når............

Jeg er ikke perfekt, jeg har masse problemer med kommaregler.  Enkelte ord stusser jeg også på, hvor mange r-er og n-er skal det være her da?   Jeg har store problemer når noen skriver innlegg på dialekt.  Selv min egen dialekt er vanskelig å lese på skriftspråk.

Vel så er det sikkert hodet mitt det er noe feil med.  Hvorfor er det så mange som skriver på dialekt?   Det er jo så mange dialekter, og slett ikke lett å forstå alle.  Jeg må nesten lese teksten høyt for meg selv for å få med meg meningen med det som står skrevet.  Nok en gang, nå føler jeg meg omtrent veldig ubegavet og dum.  Jeg er nok sikkert det.

Men en ting vet jeg, og det er nok sikkert på grunn av en dyktig norsklærer på barneskolen, jeg vet forskjellen på DA og NÅR!!!!

Hver gang - NÅR.  Den gangen - DA.  Jeg blir vel nærmest hysterisk når jeg leser følgende setning:   

Når jeg kom hjem i går kveld var det veldig kaldt inne i stua!!!  Stakkars fyr tenker jeg, alltid kaldt i den stua der om kvelden.  Nei det skulle ha stått:  "DA jeg kom hjem i går kveld........"

Eller denne da:

"Når jeg var ferdig med å spise middagen, gikk jeg til butikken for å handle mat for resten av uken. Når jeg kom hjem etter å handlet, begynte jeg å ta oppvasken."

Nå kan det vel godt hende at dette faktisk er gjøremål som er en sannhet, hver gang han har spist middag så går han til butikken, og hver gang når han kommer hjem så tar han oppvasken.

Jeg må nok skjerpe meg, det er nok mange som irriterer seg over min skrivemåte også.  Jeg har fått signaler om at jeg vrir  til dialekt på mange måter, så vi har noe alle sammen.   Jeg har til og med fått høre at noen sitter omtrent med rødblyanten når de leser blogger, artikler og andre innlegg.  Stakkars dem, de får jo ikke med seg så mye av innholdet da, jeg får skjerpe meg!  Skjerpe meg slik at ikke jeg også blir slik, med rødblyanten...........7 kommentarer:

 1. Nå sitter jeg her og småler for meg selv. Hadde jeg hatt en blogg, da hadde jeg skrevet om akkurat det samme som deg i et innlegg. Rødblyanten har jeg ikke tatt frem enda, men det er like før, he he. Vi lærte i tillegg: "Det er aldri to ll'er i aldri, men alltid to ll'er i alltid".
  Mormor

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg la linken ut på facebook og fikk inn noen flere regler fra ganle dager, hør nå bare her: I'en og Y'en gikk en tur i byen.Så møtte de j'en, men ville ikke se'n. Mao ikke bejynne eller jikk :)
   Og denne: Verken valp eller veps!

   Slett
 2. Eljos Eljos,

  Takk for blogginnlegget ditt angående da og når.

  Du har så rett i det su skriver. For dem av oss som har lært norsk rettskrivning på skolen, er hver dag en lidelse. Rødblyanten har jeg stort sett lagt vekk med hensyn til helsa. Man kan jeg få hjerteinfarkt hvia man irriterer seg for mye. Men jeg bruker ordbøker eller nettordbøker når jeg er i tvil.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg ser det var noen feil i mitt innlegg. 'Su' skal være 'du', 'jeg' skal være 'jo', og 'hvia' skal være 'hvis'. Tastefeil, som jeg burde se før jeg publiserer.

   Slett
  2. trykkleifer er vanskelig å unngå i vår nye dataverden, jeg vet ikke hvorfor men slik er det bare. Regler derimot, er jo noe helt annet. Men jeg tenker jo at jeg må skjerpe meg, kan ikke irritere meg så voldsomt at jeg mister meningen og innholdet i det som er skrevet........

   Slett
 3. Det viktigste er jo innholdet...ikke om det er orddelingsfeil eller kommafeil...eller skrivefeil for den saks skyld:)) At folk gidder å flisespikke på slike ting er helt merkelig mener jeg da:))

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja du har helt rett, det aller viktigste er innholdet. Jeg forstår det ikke selv hvorfor det skal knyte seg for meg når jeg leser DA og NÅR!!! Kanskje det er noen traumer fra barndommen? Jeg skriver jo masse feil selv, så det er ikke det at jeg tror at jeg er perfekt akkurat......

   Slett