mandag 21. oktober 2013

Radongass, det er farlig det..........

Har du leieboere?  Er du leieboer selv?  Har du hørt om Radongass?  Mange spørsmål her i dag.  Vi har leieboere i kjelleren.  Huset vårt er "registrert" hos kommunen med leilighet i sokkeletasjen.  Etter en smart innmelding i Huseiernes Landsforbund så fant jeg ut at vi var faktisk forpliktet til å få foretatt en måling av radongass i huset.  Og ikke nok med det, fristen for å få dette gjort er 1. januar 2014!!!   (bildet til venstre er fra vg.no)

Heldigvis for oss, det kom en telefon fra et firma som kunne ordne med slikt, og vi satte i gang. Og det var ikke dyrt, vi betalt ca 1600 for tre måleenheter (tre leiligheter i vårt hus)

Litt fakta om radongass:
Det dør cirka 300 personer av radongass i Norge hvert år.
Radongass er nest hyppigste årsak til lungekreft, etter røyking.
Nærmere 1 million bygninger i Norge har radongass over faregrensen.
Det dør fire ganger så mange av radongass som i branner hvert år.
Det dør flere av radongass enn det omkommer i trafikken hvert år.
Det forskes på om MS kan ha en sammenheng med radongass da MS er mest utbredt i kommuner hvor det er mye radon.

Vi har fått utlevert noen små enheter som skal stå på soverommet i hver leilighet.  Inne i den er en sporfilm som registrerer radon i luften.  Denne lille svarte boksen skal stå der i to måneder.  Så skal vi sende den inn og resultatet vil vi få i løpet av 6-8 uker.  Vi rekker ikke fristen 1.1.2014, men vi har jo iallefall startet prossessen.

Hvis vårt radonnivå er under faregrensen vil vi få utstedt et radonsertifikat og godkjenningsmerke.  Er nivået vårt over faregrensen får vi hjelp til tiltak som kan få nivået ned.  Tiltak kan feks være ventilasjon, utlufting ved hjelp av pumpesystem o.l.

Utsatt for radonstråling
I Norge er vi utsatt for radonstråling. På grunn av klimaet holder vi oss mye inne. Dessuten har vi en del bergarter som inneholder radon. Noen av boligene her til lands fungerer i tillegg som magasiner for radon. Ofte er det for dårlig utlufting i nyere boliger; spesielt de som er bygget de siste 30 årene.  Slik lekker radon inn i huset etter en tid, uten å komme ut.

Vinteren verst
Når det er kalt ute og man varmer opp huset, oppstår det et undertrykk i huset. Slik blir luften sugd inn gjennom de sprekkene som finnes i grunnmuren. Og her kommer radongassen inn. En enkel og god måte for å minke radonnivået på er å få et jevnere lufttrykk inne sammenliknet med det ute. en anbefaling er at man kan tette sprekker i grunnmuren og utbedre ventilasjonen.


Det kan være ekstreme variasjoner i samme nabolag.  Et hus kan ha null verdi av radon mens nabohuset kan ligge langt over faregrensene.  Det er vel helst berggrunn som er farligst.  Jeg har ikke hørt om at det finnes i leirgrunn, men uansett, som utleier er vi pliktig til å foreta målinger.   Det har blitt foretatt målinger her på stedet, og det er et byggefelt her som er spesielt utsatt.  Vi bor heldigvis ikke der.

I loven står det faktisk at hvis vi leier ut bolig med for høy verdi av radongass, og leieboer får lungekreft så kan vi bli erstatningsansvarlig!!   Det er ganske sterkt det, hvem tør å la dette være??
Jeg tror nå nesten at jeg ville ha målt selv uten leieboere, vi bor jo selv i huset, og det gjelder jo vår helse også!!   Og hva med barnehager og skoler i kommune?  Er det foretatt målinger der?


Her finner du link til firmaet vi har brukt, pluss masse opplysninger om temaet.

4 kommentarer:

 1. Radonmåling ble foretatt her i 2009 etter pålegg fra kommunen. Nivået lå på gjennomsnitt 40 i hele huset med tre målere plassert hhv U.etg. 1.etg og 2.etg. Det har jo vært MYE snakk om Radongass i privathus, barnehager og andre offentlige bygninger både på TV og ellers i media i flere år. Hadde vi ikke fått pålegget, da hadde vi fått tak i utstyret og målt hos GammaData. Å ha utleiedel krever mer og mer, det er bra. Naboen vår måtte opparbeide en stor del av plenen å lage to P-plasser til leietaker, selv om det er lov å parkere i veien, det var en liten digresjon.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja vi har jo også hørt om dette tidligere, men....det ble ikke gjort noe før vi måtte gjøre det.

   Slett
 2. Dette er nifse greier. Vårt hus var med i ein prøvetiltak for denne gassen, det var gratis. Heldigvis var det ikkje noko slikt i vårt hus.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var da flott at det ikke var noe gass hos dere. Det er noe styr med det, å få ut gassen igjen. vi var på besøk hos noen som hadde gass i huset, og de måtte ha utluftingspumpe i kjelleren.

   Slett