mandag 11. februar 2013

Utedo........

Det er så mange tanker som plutselig kommer flyvende gjennom hodet.  I går feks, etter en søndagsfrokost.  Jeg er en fast gjest på biblioteket og ved siste besøk plukket jeg med meg Wenche Myhres 66.  Jeg leste litt i den etter frokosten, og sannelig var denne frøkena også oppvokst med utedo i sine første leveår.  Det var slett ikke så morsomt for henne heller, en vinterkveld, og mørkredd, og storebror som småskremte lillesøster.

Jeg småleser i denne boka innimellom, den er fin, jeg liker den.  Men så har jeg jo fulgt med Wenche Myhre hele tiden og synes hun er en utrolig dyktig artist.  Kreft har hun taklet også, jeg kjenner meg jo igjen der. 

Vel, dette avsnittet om utedo satte mine tanker i gang der jeg satt og så ut av vinduet, ut på snødekte trær og masse kuldegrader.  Og jeg er så lykkelig for at utedo er kun historie, en kald og ekkel historie!!  Det er ikke dagens tilværelse, heldigvis.  Tenk om jeg måtte plutselig ut i kulden, på do, en sen kveld?  For ikke å snakke om en natt?  Nei og nei, jeg hadde dødd for mange år siden.  Min helse hadde ikke tålt den slags.

Jeg tror faktisk nå at grunnen for at levealderen har økt så mye som den har her i Norge, det skyldes rett og slett at utedassene er så godt som avviklet.  En enkel og troverdig forklaring........helt logisk.

2 kommentarer:

 1. Bra skrevet! Vi hadde ikke utedo, men der i mot en 'lenestol' med potte i. Det var en dør på baksiden av stolen og der ble potta tatt ut og tømt jevnlig. Hele 'tronen' sto i et kott i hallen. Min eldste søster overtok den og har den, tro det eller ei, i entreen med tørkede blomster i 'dohullet'. Det er mange antikkhandlere som vil kjøpe den, men hun selger ikke, he he.
  Mormor

  SvarSlett
  Svar
  1. Den må hun aldri selge nei, det er klart. Det høres jo veldig fornemt ut, nesten kongelig he he, med lenestol og potte i et kott!! da slapp dere å gå ut i kulden slik vi måtte på "landet". ja det var tider det.......

   Slett