søndag 2. desember 2012

En erkjennelseDet er ikke lett å erkjenne for seg selv at slik er det.  Jeg er handikapped, ufør, bevegelseshemmet…….Hvis jeg skal noe lengre enn 20 meter så må jeg kjøres.  Jo jo jeg kan kanskje rusle veldig langsomt enda lengre enn det, men hvis jeg for alvor skal flytte meg fra A til B og avstanden er lengre enn 20 meter, så må jeg ha en eller annen form for transport i beredskap.
Jeg har nå i lengre tid innbilt meg at dette var en tilstand som vil gå over, i hvert fall ville det bli bedre etter hvert.  Nå tror jeg nesten at det er på tide å erkjenne for seg selv, og kunngjøre for andre at slik er det dessverre ikke!!  Kanskje blir alt enklere når denne erkjennelsen er kunngjort i mitt eget hode, eller er det å gi opp?  Noen vil vel kanskje mene det, at det er å gi opp.  Jeg mente også det her om dagen, at jeg gav opp……
Men det er ikke snakk om å gi opp.  Det er snakk om å finne seg i at slik er det.  Jeg kommer ikke til å sette meg ned og aldri bruke beina mine mer.  Jeg kommer til å rusle og gå, bortover og nedover og opp trapper og ned trapper.  Jeg vil gjøre alt som er mulig for å forbli i den tilstand jeg er nå, og kanskje kanskje bli litt bedre, med større muskler i beina.   Men vær så snill, spør meg ikke om vi skal gå dit eller hit, eller om vi kanskje heller skal kjøre dit vi skal.  Jeg kan ikke lengre gå til butikken eller til  sentrum eller til noe som helst.  Bare av og til kan jeg det, hvis jeg har veldig god tid, og hvis det er noen som kan kjøre meg tilbake hvis det blir nødvendig, for det er slett ikke sikkert at jeg klarer begge veier!!  Jeg har ikke kontroll på hva jeg kan klare å prestere, det er helt uten styring fra min side.  Noen dager er gode og noen er ekstremt dårlige.

Det er ganske flaut  å bestille taxi for å bli kjørt 100 meter!  Er det en kilometer så er det greit, men når man ikke klarer å gå 100 meter da?  Det vil nok ta sin tid dette her……Det aller verste jeg vet nå for tiden er når jeg blir nødt for å si at dessverre, jeg klarer ikke å gå så langt.  Jeg ser jo liksom så frisk ut!!  Ja vel, men det er jo ingen som ser hvordan lungekapasiteten min ser ut innvendig.  Og det nest verste jeg vet for tiden er når jeg går sammen med andre som blir veldig forskrekket når jeg har gått meg fullstendig tom, det blir veldig,  veldig uventet for dem, igjen…..jeg ser jo så frisk ut så lenge jeg sitter i ro på en stol.

Skal man til et nytt sted, så er det å tenke og tenke på om der finnes trapper, kan man kjøre helt til døren, er der noen stigninger, er toalettet i en annen etasje osv osv.  det nytter faktisk ikke å spørre noen heller, selv om de har vært der før så har de ikke merket seg verken trapper eller stigninger.
Her, i Puerto del Carmen, Lanzarote, er det ikke rullestolvennlig.  Jeg rtor det er mye bedre i Playa Blanca, lengre sør.  Her i PDC er det bakker overalt, og fortauskantene er veldig høye mange steder.  Strandpromenaden er fin, men der er bakker opp og ned der også, og en del utfordringer innen man kommer til den.

Det blir faktisk til at man ikke ønsker å være sammen med andre, man ønsker ikke å sette seg selv i disse situasjonene, det beste er å holde seg for seg selv, det er det enkleste.  Det er enkelt å holde seg hjemme.  Jeg klarer som oftest å takle avstandene innen huset, men ikke alltid….

Jeg har ikke noe godt forhold til rullestolen jeg har fått utlevert.  Kanskje den skulle hatt en liten motor?  Jeg synes det er ille når gubben må dytte den, oppover bakker.  Jeg synes det er ille når barnebarna dytter den, jeg tror de betrakter den som et morsomt leketøy……..
Det er litt vanskelig for tiden dette, men en erkjennelse er i hvert fall nødvendig for å kunne gå (hmmmm bevege seg) videre…….Men ikke misforstå meg, min fysiske tilstand her nede på Lanzarote er mye bedre enn hjemme om vinteren, men det er tid for å se fakta som de er, tror jeg.

 Denne trappa må jeg opp for å komme til leiligheten.  Så lenge jeg klarer det, er jeg fornøyd, og her trener jeg flere ganger om dagen!!!

 Jeg la ut innlegget på facebook, og min kusine Liv-Hanne kommenterte med følgende linjer, linjer jeg vil ta vare på, og limer dem inn her, tusen takk:
 Å VÆRE STERK

Å være sterk er ikke

- å løpe raskest
- å hoppe lengst eller å løfte tyngst

Å være sterk er ikke
- alltid å vinne
- alltid å ha rett eller alltid å vite best

Å være sterk er å
- se lyset når det er som mørkest
- slåss for noe man tror på selv om man
ikke har flere krefter igjen
- se sannheten i øynene selv om den er hard...

(ukjent)

10 kommentarer:

 1. Det er ikke lett å erkjenne at livet har blitt slik det er nå å ikke tenke på hvordan det var før. Synes du setter situasjonen i et riktig perspektiv, gjør man det, da blir man ikke så skuffet hele tiden. Det med å trekke seg vekk fra sosial omgang, utenom familien, kjenner jeg godt til. Jeg kan ikke bestemme om jeg klarer å gjennomføre noe som helst, ikke engang dagen i forveien, men har innfunnet meg med det. De som ikke godtar det, er ikke våre venner, det er ikke vi som skal unnskylde oss hele tiden, det er de andre som skal tenke, SÅ heldig jeg er, kan jeg hjelpe med noe. Bare det at du/dere er på Lanzarote igjen er en seier, Playa Blanca er forresten stedet dere må reise neste gang.
  Fortsatt god 1.advent :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for kloke ord. Jeg har allerede begynt å tenke annerledes. Det kjennes godt ut. Nå er det seire som skal telles, ikke nederlag. Og så skal trim planlegges, og andre aktiviteter også, planlegges utifra dagens situasjon, jo dette skal nok gå bra. Men Playa blanca, det er jo så trivelig her i gamlebyen i Puerto del Carmen........

   Slett
 2. Det satt langt inne her og å få seg rullestol, selv om det er hjertet som gjør at jeg bruker det, og ikke lungene. Men etter at jeg fikk det, for en forskjell, og etter at ergoterapeuten foreslo noe som heter e-motionshjul enda bedre, nå kan jeg jo trille selv! En heis i bilen i tillegg, og vips kan jeg dra ut en tur alene, noe som er utrolig befriende! Mitt råd er å heller omfavne hjelpemidlene enn å skule på de. De kan hjelpe til mer aktivitet og å være sosial :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for kloke ord fra deg også, og gode råd, men hva er e-motionshjul? Ja jeg trenger virkelig å omfavne hjelpemidlene........vi har forresten nettopp kjøpt oss ny bil, og med tanke på rullestol medbragt så er den nok noen nummer for liten tror jeg.

   Slett
  2. Du kan google på Alber e-motion, der finner du film og beskrivelse som viser vidunderet og ja, det er et vidunder.
   Ha en fin dag i solen.

   Slett
  3. Nå har jeg printet ut en brosjyre på Alber e-motion, og den skal jeg ta med meg til hjelpemiddelsentralen. Tusen takk atter en gang for godt tips

   Slett
 3. Lenge siden du har blogget nå.
  Håper alt er bra med dere begge to og at dere bare er opptatt med å nyte livet der syd.
  God helg fra Mimmi

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi er travelt opptatt med å gjøre ingen ting, he he, skal legge ut et innlegg i morgen tror jeg....

   Slett
 4. jeg heier på deg. For hvert skritt du tar, om det er til fots eller melntalt. Du er så sterk. Så mye sterkere enn du tror og at du lar oss bli med inn i sykdommen din, i opplevelsen av den vitner om stort mot. Takk for at du deler av deg selv, av vanskelige opplevelser. Du er rå! Fortjener en pris av gull for å tørre! fortsett å tørre! ikke la deg knekke, selv om livet kaster utfordring på utfordring til deg. Jeg tar ikke lett på det, og ikke ta dette feil, for det er ment godt: men hvem trenger bein når en har et så godt hode og hjerte som du:)
  håper du får en fin førjulstid. mvh og varme klemmer- R

  SvarSlett
  Svar
  1. tusen hjertelig takk renate! siden sist har jeg hatt lungebetennelse på lanzarote, 6 dager på Intensiven og 6 etterpå på vanlig avdeling. Er hjemme igjen nå, kom fra Lanza i går, var på ahus et døgn og så hjem. Det kommer nok mange innlegg om denne opplevelsen også......

   Slett